Μετά την αποχώρηση του από το ΕΣΕΠ, ο Γ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να παρέχει ενημέρωση για θέματα που ήταν εκτός της ημερησίας διατάξεως όπως τα ελληνοτουρκικά και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, επισημαίνοντας ότι το ΕΣΕΠ συγκαλείται μετά από 18 μήνες κατά τους οποίους έχουν προκύψει μείζονες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

«Η ΝΔ, ως αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης, ώστε πέραν του θεσμικού και σοβαρού ενδιαφέροντος ζητήματος της σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, να γίνει ενημέρωση και συζήτηση από τον υπουργό των Εξωτερικών για ζητήματα όπως η πορεία των σχέσεων με την Αλβανία, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια ενόψει των σοβαρών συζητήσεων που γίνονται στο Κόσσοβο αυτήν την περίοδο, για το πώς πορεύονται οι ελληνορωσικές σχέσεις, τι ακριβώς γίνεται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεδομένων και των τελευταίων θέσεων της Άγκυρας με νέες πιέσεις, ώστε να αλλάξουν τα πράγματα στη Θράκη, ειδικά όσον αφορά στο θέμα των μουφτήδων, κ.λπ.».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «το ΕΣΕΠ πρέπει να προστατευθεί ως θεσμός, δεν μπορεί να μεταλλαχθεί -και αυτή είναι η άποψη της ΝΔ- ως ένα είδος ξεπλύματος του γεγονότος ότι δεν υπάρχει προηγούμενη ενημέρωση για κρίσιμα ζητήματα. Δεν μπορούσαμε να δεχτούμε τη σημερινή συνεδρίαση ως νομιμοποίηση της απουσίας κάθε συζήτησης, κάθε ενημέρωσης για κρίσιμα εθνικά ζητήματα».

Η πρόσκληση προς τον Γ. Κουμουτσάκο

Σύμφωνα με το news247.gr, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν πως ο Ν. Κοτζιάς είχε αποστείλει πρόσκληση σε όλα τα κόμματα (πλην Χρυσής Αυγής) από τις 16 Αυγούστου, προκειμένου να ενημερώσει για το περιεχόμενο  της συνεδρίασης του ΕΣΕΠ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Γ. Κουμουτσάκος αποχώρησε προφασιζόμενος ότι έχει ζητήσει διεύρυνση της ατζέντας της συνεδρίασης, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα (εκτός του ΚΚΕ που είχε αρνηθεί την πρόταση) παρέμειναν στη συνεδρίαση.

«Ο ίδιος ο τομεάρχης Εξωτερικών της, Γ.Κουμουτσάκος, υπογράφει την παραλαβή της. Ωστόσο, ο ίδιος ούτε όταν παρέλαβε την πρόσκληση, ούτε στη συνέχεια όταν επικοινώνησαν τηλεφωνικά μαζί του εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών, διατύπωσε κάποια ένταση επί της θεματολογίας. Παρά ταύτα, ο ίδιος αποχώρησε προφασιζόμενος ότι έχει ζητήσει διεύρυνση της ατζέντας της συνεδρίασης (ουσιαστικά με όλα τα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας – Βαλκάνια, Κόσσοβο, ελληνοαλβανικά, ελληνοτουρκικά, Κυπριακό κ.λ.π.), και ότι ο υπουργός του το αρνήθηκε. Να σημειωθεί ότι όλα τα υπόλοιπα κόμματα (Συριζα, Κιναλλ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, Ανελ), σε αντίθεση με τη ΝΔ, παρέμειναν στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, συζητώντας το ιδιαιτέρως σοβαρό θέμα του ΣΕΑ».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ότι η ΝΔ θέλει να προκαλέσει κλίμα έντασης χωρίς να προβάλλει τις θέσεις της και ακολούθησε τακτική που δεν υιοθέτησε κανένα άλλο κόμμα.