Σε συνέδριο που διοργάνωσε ο Economist την Τετάρτη, ο Ν. Παναγιωτόπουλος στάθηκε στη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για τις σχέσεις Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. «Επιτεύχθηκε για καλό σκοπό. Για να ενισχύσει την σταθερότητα στην περιοχή, τις γεωπολιτικές σταθερές έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανατροπές», ανέφερε και ζήτησε την «απαρέγκλιτη τήρηση των ουσιωδών όρων αυτής» προκειμένου να «παράξει θετικά αποτελέσματα» και να έχουμε ένα «καλύτερο μέλλον».

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε ότι η Συμφωνία έχει λύσει σε μεγάλο βαθμό τα πολιτικά ζητήματα που υπήρχαν ανάμεσα στις δύο χώρες και πλέον απομένει να γίνει συγκεκριμένες κινήσεις στην οικονομία.

«Τα πολιτικά ζητήματα που έχουμε μεταξύ μας που έχουν επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό με τη Συμφωνία των Πρεσπών, μας αφήνουν χώρο για να κάνουμε περισσότερα στο χώρο της οικονομίας. Και επομένως, προκειμένου να κάνουμε αυτές τις κινήσεις στην οικονομία, νομίζω ότι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον καθένα πώς  δίνονται τα ονόματα των προϊόντων και πώς να υπερασπιστούμε τις ελληνικές εταιρείες που έχουν ξοδέψει πραγματικά χρόνο και χρήμα για να επενδύσουν στην ονομασία τους και στην αναγνώριση των προϊόντων τους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει δικαιωμένος για την πολιτική του

Μετά τις τοποθετήσεις των υπουργών της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μιλά για δικαίωση της πολιτικής που εφάρμοσε σχετικά με την υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επιτέθηκε στο κυβερνητικό κόμμα, λέγοντας πως επιδόθηκε σε «απίστευτη πατριδοκαπηλία» προκειμένου να πάρει ψήφους από ακροδεξιούς και της ευχήθηκε καλά ξεμπερδέματα με τους ακροδεξιούς και εθνικιστές που έχουν ενσωματώσει.

«Επί μήνες, η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης, επιδόθηκαν σε μια απίστευτη πατριδοκαπηλία, υποδαυλίζοντας τον εθνικισμό και την ακροδεξιά συνωμοσιολογία, για να αλιεύσουν ψήφους από τα ακροδεξιά. Έφτασαν στο σημείο να μιλούν ακόμα και για ανταλλαγή της μη περικοπής των συντάξεων με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μόλις δέκα μέρες μετά τις εκλογές η πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών δικαιώνεται απόλυτα. Τώρα, οι υπουργοί της μιλούν για «επωφελείς τρόπους συνεργασίας και για τις δύο πλευρές» (Μ. Βαρβιτσιώτης) και για «ένα καλύτερο μέλλον και για τις δύο χώρες» (Ν. Παναγιωτόπουλος).

Δεν μπορούμε παρά να τους ευχηθούμε καλή επιστροφή στην πραγματικότητα, και την πάγια εθνική γραμμή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, αλλά και καλά ξεμπερδέματα, με τους ακροδεξιούς και εθνικιστές που με αφορμή τις Πρέσπες ενσωμάτωσαν στο κόμμα τους».