Κομματική εκδήλωση με τη μορφή τηλεδιάσκεψης και θέμα «Ασφάλεια στα Πανεπιστήμια-Τα επόμενα βήματα» διοργάνωσε ο Θεματικός Τομέας Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των δημοσίων πιέσεων σε κοινή γνώμη και πρυτανικές αρχές για την προώθηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Γιώργος Στεργίου στην εισαγωγική του τοποθέτηση τόνισε ότι η ελληνική κοινωνία απαιτεί απολύτως ασφαλή Πανεπιστήμια και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει όσα χρειάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Ο ίδιος κάλεσε την ακαδημαϊκή κοινότητα να επιδείξει μεγαλύτερη τόλμη, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί η βία και η ανομία να κρατούν τα πανεπιστήμιά μας καθηλωμένα. Όταν τελειώσουμε με αυτά τα φαινόμενα, είναι βέβαιο ότι η ίδρυση αγγλόφωνου προπτυχιακού τμήματος με δίδακτρα για ξένους φοιτητές, όπως στην Ιατρική του ΑΠΘ, δεν θα αποτελεί πλέον είδηση αλλά θα είναι ο κανόνας».

Κατά τις ίδιες ανακοινώσεις, μέρος στην εκδήλωση έλαβαν πανεπιστημιακοί, φοιτητές και εκπρόσωποι της Αστυνομίας, οι οποίοι φέρονται να ζητούν τη σύσταση ειδικής ομάδας προστασίας των Πανεπιστημίων, την αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας των Ιδρυμάτων και την αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης των αδικημάτων που διαπράττονται στα Πανεπιστήμια.

Στην κομματική εκδήλωση συμμετείχαν ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής Α’ Αθηνών και η Βάσω Καλλέργη, βραμματέας ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του Παντείου Πανεπιστημίου, οι οποίοι έχουν υπάρξει αμφότεροι θύματα ενδοπανεπιστημιακής βίας, ο Στάθης Ευσταθόπουλος, επικεφαλής του Θεματικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης της ΝΔ και ο Παύλος Μαρινάκης, πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, που υπογράμμισαν ότι όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση σήμερα αποτελούν διαχρονικές τους θέσεις. Συμμετείχαν, επίσης, ο Βασίλης Μπερτάνος, αστυνομικός υποδιευθυντής και ο Δημοσθένης Πάκος, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, που προσέγγισαν το θέμα από αστυνομική σκοπιά, καθώς επίσης ο Γιώργος Παπανικολάου, Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων Tufts University, ο οποίος παρουσίασε πρακτικές Πανεπιστημίων του εξωτερικού και ο Κυριάκος Μπαμπασίδης, δικηγόρος και διδάκτορας Εγκληματολογίας, συγγραφέας βιβλίου σχετικά με το ακαδημαϊκό άσυλο ο οποίος σημείωσε τη διαστρέβλωση του θεσμού και την ουσιαστική του παραβίαση όχι από την αστυνομία αλλά από τις ομάδες που ασκούν βία και διαπράττουν εγκλήματα.

Σώμα της ΕΛΑΣ η πανεπιστημιακή αστυνομία που ιδρύει η κυβέρνηση

Την ψηφιακή συζήτηση συντόνισε η επικεφαλής του Θεματικού Τομέα Προστασίας του Πολίτη Ιωάννα Γκελεστάθη και παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ καθώς και καθηγητές μέλη του Θεματικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης της ΝΔ.

Στο μεταξύ, την Κυριακή, μέσω δημοσιεύματος της Καθημερινής έγινε γνωστό πως η Σύνοδος των Πρυτάνεων αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως την Τρίτη, κατόπιν αιτήματος της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, με στόχο όπως αναφέρεται, «να γίνει συζήτηση για τα μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων βίας και παραβατικότητας στα ΑΕΙ».

Ναι στη φύλαξη αλλά σε νέες βάσεις και στα πλαίσια του αυτοδιοίκητου του πανεπιστημίου από τη Σύνοδο Πρυτάνεων

Κατά την εφημερίδα, αναμένεται ακόμη να συζητηθούν ρυθμίσεις που αφορούν το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ (θέσπιση βαθμολογικού ορίου, μείωση του αριθμού σχολών που θα μπορεί να δηλώσει ο υποψήφιος). Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται και στο γεγονός πως η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ έχει διαφοροποιηθεί αναφορικά με το σχέδιο δημιουργίας πανεπιστημιακής αστυνομίας από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς έχουν διαμηνύσει πως θεωρούν πως «πρέπει να εποπτεύεται από τον πρύτανη και όχι από την ΕΛ.ΑΣ., όπως είναι η κυβερνητική πρόταση».

Ακόμη, η ΠΟΣΔΕΠ φέρεται να είναι θετική στην ύπαρξη κάρτας εισόδου στα πανεπιστημιακά κτίρια και δη σε εργαστήρια, χώρους με υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό και διοικητικούς χώρους, ενώ αντίθετη γνώμη έχει και για την επαπειλούμενη αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα για τις πράξεις βίας εντός ΑΕΙ, καθώς σημειώνουν η ισχύουσα νομοθεσία είναι επαρκής, και πως οι πειθαρχικές διαδικασίες «καθορίζονται από τους εσωτερικούς κανονισμούς των ιδρυμάτων, οι οποίοι συντάσσονται από τα ίδια τα αυτοδιοικούμενα κατά το Σύνταγμα ιδρύματα. Αποτελεί ευθύνη της ακαδημαϊκής κοινότητας και των πανεπιστημιακών αρχών ο καθορισμός των διαδικασιών και η εφαρμογή τους».