«Αν θέλουμε να αποτρέψουμε τη μείωση των συντάξεων, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς στην τρίτη ηλικία, θα πρέπει να συνδέσουμε το όριο συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής» δηλώνει ο πρόεδρος της χριστιανοδημοκρατικής νεολαίας Πάουλ Τσιέμιακ στην εφημερίδα «Rheinische Post».

Ο ίδιος θεωρεί ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα μετριοπαθή πρόταση: «Οι γεννηθέντες το 1985, στους οποίους ανήκω και εγώ, θα έβγαιναν στη σύνταξη σε ηλικία 67,5 ετών. Το όριο των 70 ετών θα καθιερωνόταν μόλις το έτος 2100», εξηγεί ο Τσιέμιακ.

Σήμερα οι ασφαλισμένοι στον πυλώνα της υποχρεωτικής ασφάλισης συνταξιοδοτούνται στα 65 έτη, εφόσον είναι γεννημένοι πριν από το 1946. Για τις επόμενες γενιές το όριο ηλικίας αυξάνεται σταδιακά και φτάνει τα 67 έτη για όσους έχουν γεννηθεί το 1964, και για τους νεότερους φυσικά.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προτείνει την αύξηση του ορίου ηλικίας και την προσαρμογή του στη συνολική διάρκεια του εργασιακού βίου και στο προσδόκιμο ζωής. «Πρέπει να προσαρμοστούμε στις δημογραφικές εξελίξεις», υποστηρίζει.

Πηγή: DW