Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση της υγείας του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, μετά από 39 ημέρες απεργίας πείνας και με αυξημένο τον κίνδυνο να οδηγηθεί σε ΜΕΘ και όχι, όπως οφείλει, άμεσα σε ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας), για την αποφυγή τυχόν επιπλοκών και νέων λοιμώξεων, και με ορατό τον κίνδυνο υποχρεωτικής σίτισης – η οποία, ως γνωστόν, θεωρείται βασανιστήριο. Με ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας υπενθυμίζει για την υπόθεση του Δ. Κουφοντίνα «η αναγκαστική σίτιση θεωρείται βασανιστήριο σύμφωνα με αποφάσεις διεθνών ιατρικών συνεδρίων περί ιατρικής δεοντολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και του ΟΗΕ και της Διεθνούς Αμνηστίας».

«Οι γιατροί της Παθολογικής κλινικής, όπου νοσηλεύεται κρατούμενος (σε κελί) , μας είπαν ότι έχουν επανειλημμένα ζητήσει την μεταφορά του σε ειδική μονάδα αλλά λαμβάνουν την απάντηση ότι δεν είναι ακόμη αναγκαίο», σημείωσε η δικηγόρος του απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΝΓΕ) με ανακοίνωση της με αφορμή την επιδείνωση της υγείας του κρατούμενου απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα δηλώνει άλλη μια φορά πως πάγια και σταθερή θέση των νοσοκομειακών γιατρών σε όλες ανεξαίρετα τις περιπτώσεις απεργίας πείνας είναι:

  1. Σύμφωνα και με την ισχύουσα νομοθεσία περί ιατρικής δεοντολογίας δεν νοείται ιατρική πράξη χωρίς την εκούσια συναίνεση του έχοντος ικανότητα καταλογισμού ασθενούς και παρά την θέλησή του.
  2. Ιδιαίτερα δε η αναγκαστική σίτιση θεωρείται βασανιστήριο σύμφωνα με αποφάσεις διεθνών ιατρικών συνεδρίων περί ιατρικής δεοντολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και του ΟΗΕ και της Διεθνούς Αμνηστίας.