Η Ουγγαρία συνεχίζει να φέρεται απάνθρωπα σε πρόσφυγες και μετανάστες

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει δεχθεί σοβαρές καταγγελίες για το ότι η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και έχει αρνηθεί την τροφή έως και πέντε μέρες σε πρόσφυγες και μετανάστες, των οποίων το αίτημα για άσυλο δεν έχει εγκριθεί, προκειμένου να τους πιέσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, χωρίς να ασκήσουν έφεση για την απόρριψη του αιτήματος τους. Έχουν υπάρξει καταγγελίες για 21 περιστατικά από τον Αύγουστο του 2018 έως σήμερα .
Sooc
|

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα,  έχουν γίνει και πάλι δέκτες σοβαρών καταγγελιών για την άρνηση της ουγγρικής κυβέρνησης να δώσει φαγητό σε πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα εδάφη της σε «ελεύθερες ζώνες» (transit zones), ενώ έχει απορριφθεί το αίτημα ασυλίας τους.

Από τον Αύγουστο του 2018 έως σήμερα υπάρχουν καταγγελίες για τουλάχιστον 21 ανθρώπους στους οποίους η ουγγρική κυβέρνηση έχει αρνηθεί φαγητό έως και πέντε μέρες. Η άρνηση σίτισης αφορά μόνο ενήλικες από τους οποίους εξαιρούνται οι εγκυμονούσες και οι γυναίκες που θηλάζουν.

Η Ύπατη Αρμοστεία επισημαίνει πως «οι ουγγρικές αρχές θεωρούν ότι κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους δεν βρίσκονται υπό περιορισμό, καθώς μπορούν “εθελοντικά” να περάσουν από τις ζώνες διαμετακόμισης προς τη Σερβία. Θέλουμε να επισημάνουμε ότι μια τέτοια “εθελοντική” μετακόμιση θα μπορούσε να θέσει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο ρίσκο, καθώς θα τους ωθούσε να εισέλθουν στη Σερβία χωρίς άδεια και να παραβιάσουν, κόντρα στα όσα προβλέπουν οι νόμοι της Σερβίας».  Εκφράζουμε την αντίθεση τους στις «ζώνες», τονίζοντας πως «επί της ουσίας βάζουν σε άμεσο κίνδυνο τις προσωπικές ελευθερίες τους, αλλά και την ασφάλεια τους».

Επισημαίνουν πως από τον Σεπτέμβριο του 2018, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, είχε κατηγορήσει την Ουγγαρία ότι δεν παρέχει τροφή σε μετανάστες που κρατούνται στις ζώνες διέλευσης στα σύνορα με τη Σερβία. Τότε, οι ουγγρικές αρχές είχαν υποσχεθεί να θέσουν τέρμα στην πρακτική αυτή, καθώς και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είχε προειδοποιήσει την Ουγγαρία κατά αυτής της πρακτικής.

Η ουγγρική κυβέρνηση αναφέρει ότι «οι αιτούντες άσυλο των οποίων η αίτηση εξετάζεται εξακολουθούν να λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια και στέγαση όπως συνέβαινε πάντοτε». Ωστόσο, επισημαίνουν ότι  «η Ουγγαρία δεν φέρει ευθύνη για εκείνους που δεν ζητούν άσυλο, ούτε για εκείνους των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί».

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2018 το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία, την ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας για την επανειλημμένη παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων και των ιδρυτικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις