Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ΜΙΑ της ΠΓΔΜ, η Ουγγαρία χορήγησε πολιτικό άσυλο στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του εθνικιστικού VMRO, Νίκολα Γκρουέφκσι, που έχει καταδικαστεί σε δύο χρόνια φυλάκισης ως ένοχος κατηγοριών για διαφθορά. Συγκεκριμένα έχει καταδικαστεί για προτροπή σε τέλεση παράνομης πράξης, για μια υπόθεση που αφορά την προμήθεια πολυτελούς τεθωρακισμένου οχήματος από το κράτος, αξίας 600.000 ευρώ, την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός.

Το ουγγρικό Γραφείο Μετανάστευσης και Ασύλου διαπίστωσε πως υφίστανται οι νομικές προϋποθέσεις για να χορηγηθεί άσυλο στον Γκρούεφσκι. Το 2017 είχε επαινέσει τις προσπάθειες του κόμματος του Γκρούεφσκι να σταματήσει μετανάστες που περνούσαν μέσω των Βαλκανίων για να μεταβούν στη δυτική Ευρώπη.

Την χορήγηση ασύλου γνωστοποίησε και ο ίδιος ο Γκρουέφσκι. «Ειδοποιήθηκα πως έγινε γνωστή η αίτηση ασύλου που είχα καταθέσει, μετά την πολιτική δίωξη εναντίον μου από την κυβέρνηση της Μακεδονίας. Όπως ενημερώθηκα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιθυμούν να με βάλουν στη φυλακή λόγω κατάχρησης του δικαστικού συστήματος της χώρας».