Σύμφωνα με κοινή έρευνα της Unicef και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται σε όλο τον κόσμο έχει μειωθεί κατά 94 εκατομμύρια από το 2000. Όμως αυτό το κεκτημένο σήμερα κινδυνεύει εξαιτίας της πανδημίας covid-19, προειδοποιούν οι υπηρεσίες αυτές του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με έρευνα που βασίστηκε στα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο αριθμός των ανθρώπων σε κατάσταση ακραίας φτώχειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 40 με 60 εκατομμύρια φέτος εξαιτίας της πανδημίας.

H ΔΟΕ εκτιμά πως την περίοδο 2012-2016, 152 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο ήταν αναγκασμένα να εργάζονται και σχεδόν τα μισά από αυτά (73 εκατομμύρια), σε επικίνδυνες δουλειές. Ο αριθμός των παιδιών που εργάζονταν έως το 2000 ήταν 246 εκατομμυρια. Η κρίση που προκλήθηκε λόγω της covid-19 αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της παιδικής εργασίας καθώς οι οικογένειες αναγκάζονται να καταφύγουν σε κάθε μέσο για την επιβίωσή τους, εκτιμούν η ΔΟΕ και η Unicef, σύμφωνα με την οποία η αύξηση στη φτώχεια οδηγεί σε αύξηση στην παιδική εργασία.

«Καθώς η πανδημία προκαλεί χάος στα οικογενειακά εισοδήματα, χωρίς υποστήριξη πολλές (οικογένειες) ενδέχεται να καταφύγουν στην παιδική εργασία», τόνισε ο Γκάι Ράιντερ γενικός διευθυντής της ΔΟΕ. «Η κοινωνική προστασία είναι κρίσιμη σε περιόδους κρίσης, καθώς προσφέρει βοήθεια στους πιο ευάλωτους», πρόσθεσε.

«Όταν αυξάνει η φτώχεια, τα σχολεία κλείνουν, περιορίζεται η διαθεσιμότητα των κοινωνικών υπηρεσιών και ένας μεγαλύτερος αριθμός παιδιών ωθείται προς τον κόσμο της εργασίας», προειδοποίησε από την πλευρά της η Ενριέτα Φόρε γενική διευθύντρια της Unicef.

Εξάλλου η πανδημία ενδέχεται να αναγκάσει εκατομμύρια παιδιά που ήδη εργάζονται να αυξήσουν τις ώρες εργασίας ή να δουν τις συνθήκες εργασίας τους να επιδεινώνονται. Προκειμένου να αποφευχθεί η άνοδος της παιδικής εργασίας ο ΟΗΕ ζήτησε από τις κυβερνήσεις να νομοθετήσουν σχετικά. Κάποιες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να το κάνουν.