Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε πως «στη Μεσόγειο μετά τη συμφωνία που καταλήξαμε με τη Λιβύη, ενδυναμώνουμε τις μεταβαλλόμενες ισορροπίες υπέρ της χώρας μας», ενώ ταυτόχρονα επισήμανε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αρμοδιότητα να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τη Λιβύη», ενώ έσπευσε να αναφερθεί και στην Ελλάδα.

«Χάρη στην αποφασιστική μας στάση σε αυτό το θέμα, το καθεστώς που κηρύξαμε στη Μεσόγειο άρχισε να γίνεται αποδεκτό από τις χώρες που είναι εντός του θέματος με πρώτη την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

«Ως έχουμε κατ´επανάληψη τονίσει, η παρανομία δεν παράγει δίκαιο. Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή. Μεθοδεύσεις που συνεχίζουν να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, δημιουργώντας μεταξύ άλλων προσχήματα για την παραβίαση εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και για την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής» διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με σημερινές αναφορές της τουρκικής ηγεσίας στη Μεσόγειο.

Δυστυχώς και σε αυτό, η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί μειοψηφία του ενός, τονίζει καταληκτικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η «Καθημερινή»  η Διεύθυνση Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ πρόκειται να προχωρήσει στην ανάρτηση των συντεταγμένων ΑΟΖ που προβλέπει το μνημόνιο Ερντογάν – Αλ Σάρατζ, επισημοποιώντας τη συμφωνία τους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες της εφημερίδας, που μεταφέρουν την εξέλιξη ως «απόλυτα αναμενόμενη», υπογραμμίζουν πως παρά ταύτα, προκαλεί «ευλόγως ανησυχία» στην Αθήνα, περιγράφοντας πως η ελληνική πλευρά «προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις» που η εξέλιξη αυτή μπορεί να επιφέρει.

Όπως μεταφέρει το δημοσίευμα, προκειμένου να κατορθώσει να επιτύχει τη συνάντηση της τουρκικής με τη λιβυκή ΑΟΖ σε ένα σύνορο μόλις 29,7 χιλιομέτρων, το νησί της Κρήτης έχει περιορισμένη επήρεια, η Κάσος, η Κάρπαθος και η Ρόδος την ελάχιστη δυνατή και μικρότερα νησιά, όπως το Καστελλόριζο, εντελώς ανύπαρκτη επήρεια. Αντιθέτως, προκειμένου να επιτευχθεί η οριοθέτηση αυτή, έχουν χρησιμοποιηθεί τουρκικές ακατοίκητες βραχονησίδες, στις οποίες και έχει αποδοθεί πλήρης επήρεια για τον καθορισμό ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται πως η τουρκική πλευρά έχει διαμηνύσει πως μετά την ανάρτηση των συντεταγμένων από τον ΟΗΕ, ανοίγει ο δρόμος για έρευνες σε περιοχές, ακόμα και κάτω από την Κρήτη.