Καταγγέλλοντας τη διαδικασία, απέχουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και οι ΑΝΕΛ. 
 
Παρά την αρχική θέση του προέδρου της Βουλής Ευ.Μεϊμαράκη ότι το θέμα θα τεθεί στο Επιστημονικό Συμβούλιο, στη διάρκεια μιας εκρηκτικής συνεδρίασης της Διάσκεψης των προέδρων την Πέμπτη αποφασίστηκε ότι επί του ζητήματος της άθροισης των υπογραφών θα αποφανθεί το α' θερινό τμήμα. 
 
Επιπλέον, το α' θερινό τμήμα καλείται να αποφασίσει εάν το νομοσχέδιο για το οποίο ζητείται δημοψήφισμα ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ή δημοσιονομικό θέμα, καθώς εάν η πλειοψηφία αποφασίσει ότι το ζήτημα είναι δημοσιονομικό σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος.
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι, αντί μιας ενιαία διατυπωμένης πρότασης, υπήρξαν από πλευράς της αντιπολίτευσης ξεχωριστές ανά κόμμα, έθεσαν υπό αμφισβήτηση το κατά πόσο οι επιμέρους υπογραφές θα μπορούσαν να συναθροιστούν, προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος από το Σύνταγμα αριθμός αιτούντων βουλευτών.
 
Ως γνωστόν, βάσει Συντάγματος, για να είναι παραδεκτή μια πρόταση βουλευτών πρέπει καταρχήν να υποστηρίζεται από τουλάχιστον 120 βουλευτές.
 
Η ύπαρξη διαφορετικών αιτημάτων παρουσιάστηκε ως πρόβλημα και ζητήθηκε –εκ μέρους των κυβερνητικών βουλευτών– από τους συναδέλφους τους της αντιπολίτευσης να υπογράψουν δηλώσεις ότι δέχονται να συναθροιστούν κάτω από ενιαίο κείμενο οι υπογραφές τους. Στόχος μιας τέτοιας επιλογής ήταν, όπως σχολιάζεται στο Περιστύλιο, να εμφανιστεί κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ ότι συμπαρατάσσεται με τη Χρυσή Αυγή.
 
Σε ό,τι αφορά την άθροιση των υπογραφών, η ΝΔ υποστηρίζει ότι οι υπογραφές των βουλευτών του ΚΚΕ δεν μπορούν να προσμετρηθούν, ενώ παράλληλα ρίχνει το μπαλάκι στη ΔΗΜΑΡ για τις υπογραφές των βουλευτών της ΧΑ.

(με πληροφορίες από «Καθημερινή», in.gr)