Η Πολωνία υψώνει ασπίδα στην ακροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας θα μπλοκάρει κάθε κύρωση που θα προσπαθήσει να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ακροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας για την επανειλημμένη παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων και των ιδρυτικών αρχών της. Το πολωνικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι οι ενέργειες κατά των κρατών – μελών της Ένωσης αυξάνει την έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Alexandros Michailidis / SOOC
|

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Reuters, το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας ξεκαθάρισε ότι θα προσπαθήσει να εμποδίσει κάθε κύρωση που θέλει να επιβάλει η ΕΕ στην Ουγγαρία. «Κάθε χώρα έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να πραγματοποιεί τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που θεωρεί κατάλληλες. Ενέργειες κατά κρατών μελών χρησιμεύουν μόνο στην διεύρυνση των διαιρέσεων εντός της ΕΕ, αυξάνοντας την σημερινή έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε με 448 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές να ενεργοποιήσει το άρθρο 7 της ευρωπαϊκής συνθήκης, που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας για παραβίαση των αξιών επί των οποίων βασίστηκε η ίδρυση της ΕΕ. Η ουγγρική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μπαράζ αντιμεταναστευτικών πράξεων τους τελευταίους μήνες.

Πριν την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, ο Ορμπάν είχε δηλώσει ότι η πρόταση για επιβολή κυρώσεων στη χώρα του δείχνει ασέβεια απέναντι στους Ούγγρους πολίτες. Αυτοί που κληρονόμησαν την δημοκρατία, αυτοί που δεν διακινδύνευσαν για να κατακτήσουν την ελευθερία, είναι αυτοί που θέλουν να μας καταδικάσουν. Πιστεύετε ότι ξέρετε καλύτερα από τους ίδιους τους Ούγγρους, τι είναι αυτό που χρειάζονται. Αυτή η έκθεση δεν αποδίδει τον απαιτούμενο σεβασμό στους Ούγγρους».

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2018 η Γερουσία της Πολωνίας πέρασε νομοσχέδιο που μετατρέπει τη χρήση της φράσης «πολωνικά στρατόπεδα θανάτου» από Πολωνούς αλλά και ξένους σε ποινικό αδίκημα, που επισύρει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών. Ποινή φυλάκισης προβλέπεται και για κάθε δημόσια εκφορά της άποψης ότι «το πολωνικό έθνος ή το πολωνικό κράτος» είχαν ρόλο συνεργών των ναζί στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο κατεχόμενο πολωνικό έδαφος στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τον Αύγουστο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, κατέθεσε ερώτηση προς την Κομισιόν για τις αντικομμουνιστικές δράσεις τις πολωνικής κυβέρνησης, που επιχειρεί να απαγορεύσει τα κομμουνιστικά σύμβολα και να θέσει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας.

Η ερώτηση του Κ. Παπαδάκη προς την Κομισιόν

«Μετά από αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ομάδα εργασίας του Κοινοβουλίου της Πολωνίας πρότεινε την αλλαγή του ποινικού νόμου (άρθρο 256 παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα) προκειμένου να απαγορευθούν τα κομμουνιστικά σύμβολα με την απαράδεκτη εξομοίωσή τους με τα φασιστικά σύμβολα, βιάζοντας την ιστορική αλήθεια.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω άρθρο είχε τροποποιηθεί και το 2009 εισάγοντας αντίστοιχη απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων, αλλά ο νόμος αυτός είχε ακυρωθεί το 2011 ως αντισυνταγματικός.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ίδια ώρα που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας (το οποίο ελέγχεται από την πολωνική κυβέρνηση) πρόκειται να «διερευνήσει» το ζήτημα της νομιμότητας της ύπαρξης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Πολωνίας μετά από σχετικό αίτημα συγκεκριμένης αντιδραστικής οργάνωσης.

Η συντονισμένη αυτή από την πολωνική κυβέρνηση επιχείρηση να τεθεί εκτός νόμου το ΚΚ Πολωνίας καθώς και να απαγορευτούν τα κομμουνιστικά σύμβολα εντάσσεται στην εντεινόμενη αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ. Αποκαλύπτει την κοινή επιδίωξη να μπουν εμπόδια στην οργανωμένη πάλη ενάντια στο σύστημα της καπιταλιστικής κερδοφορίας που υπηρετεί τόσο η ΕΕ όσο και οι κυβερνήσεις της και να σβηστούν από τη μνήμη των εργαζομένων οι κατακτήσεις του σοσιαλισμού.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πώς τοποθετείται:

— Στη νέα επιχειρούμενη απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων και του ΚΚ Πολωνίας;

— Στο γεγονός ότι αντίστοιχες εξελίξεις υπάρχουν σε μια σειρά από κράτη – μέλη της ΕΕ;».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις