Το πρωί της Δευτέρας σε τηλεοπτική εκπομπή που παραχώρησε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μίλησε συνολικά για τη έκβαση της υπόθεσης Novartis και την παγκόσμια σημασία του σκανδάλου. Χαρακτήρισε την υπόθεση ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο του ελληνικού κράτους», ενώ αναφέρθηκε στην προανακριτική επιτροπή ως «κατοχικό δικαστήριο». Παράλληλα έκανε λόγο για παράνομες καταθέσεις.

Πιο συγκεκριμένα μιλώντας στην ΕΡΤ ο Δ. Παπαγγελόπουλος, αναφορικά με τις διαδικασίες που ακολουθούνται στην υπόθεση Novartis, μίλησε για κατάχρηση εξουσίας. Αναφορικά με την αποχώρησή του από την Προανακριτική, ο Δ. Παπαγγελόπουλος, επανέλαβε τη θέση του ότι η κίνηση του προκλήθηκε μετά από παρατυπίες που σημειώθηκαν, τις οποίες δεν επιθυμούσε να νομιμοποιήσει.

Παράλληλα ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι το πόρισμα της προανακριτικής είναι προειλημμένο προτού ο ίδιος να καταθέσει, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε τη λειτουργία της επιτροπής ως «κατοχικό δικαστήριο».

Ο Δ. Ππαγγελόπυολος, υποστήριξε ότι θα μπορούσε να μην εμφανιστεί και αντ’ αυτού να κατέθετε με υπόμνημα εγγράφως, όπως και είχε το δικαίωμα να πράξει.

Τόνισε επίσης ότι καθημερινά έρχονταν νέα έγγραφα και πρόσθεσε ότι του δόθηκαν μόλις εννέα ημέρες για να μελετήσει 200.000 σελίδες.

Επιπλέον ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λειτούργησαν θεσμικά. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «και εγώ και η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός αποδεικνύεται ότι λειτουργήσαμε θεσμικά. Ήρθε η καταγγελία και την ερευνήσαμε».

Σημείωσε δε, ότι οι δικαστές που ανέλαβαν την υπόθεση δέχτηκαν καταγγελίες, μηνύσεις, επιθέσεις ενώ συνάμα υπογράμμισε ότι ουδέποτε έγινε αναφορά σε πολιτικό πρόσωπο. Στον αντίποδα, υποστήριξε ότι, επί δύο χρόνια, έλεγαν πως φταίει ο Παπαγγελόπουλος χωρίς να διευκρινίζουν γιατί κατηγορείται, καθώς ούτε κατηγορητήριο δεν υπήρχε σε βάρος του.

Μίλησε ακόμα για επιχείρηση συγκάλυψης και ξεπλύματος του μεγαλύτερου σκανδάλου. «Εξ ου και ο πανικός», είπε.

Σχετικά με τις συνομιλίες Μιωνή-Παππά, τόνισε ότι ο πρώην Υπουργός «παγιδεύτηκε», ενώ όπως ισχυρίστηκε, το μόνο του λάθος ήταν ότι δεν κατάλαβε τι άνθρωπος ήταν ο επιχειρηματίας. Ο ίδιος είπε ότι τον συνάντησε μία φορά μολονότι ήταν αντίθετος, μετά από παράκληση του Ν.Παππά.

Αναφορικά με όσα καταγράφηκαν στη παράνομη ηχογράφηση, ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι, συνάγεται τα συμπεράσματα ότι η Τουλουπάκη «δεν πλησιάζεται» και για τον ίδιο ότι παρέμενε ανεπηρέαστος και δεν υπέκυπτε σε παραινέσεις.

Ακόμα πρόσθεσε ότι στο σημείο που αναφέρεται «ότι κάποιοι βγάζουν λεφτά» υπάρχει επέμβαση για αυτό και στην απομαγνητοφώνηση υπάρχει η φράση «ακατάληπτο». «Έχει πέσει πετσόκομμα μπας και μπορέσουν και το συνδικάσουν με μένα», σημείωσε ο Δ. Παπαγγελόπουλος. Σε ότι αφορά το «δική του Ατζέντα», όπως αναφέρεται στην ηχογράφηση από τον Νίκο Παππά, είπε πως το εξέλαβε ως την άρνηση του να συνδιαλλαγεί με τον Μιωνή. Όσον αφορά την «ατζέντα» είπε, όπως έχει ξανά υποστηρίξει ότι δεν αφορά κάτι άλλο από την πάταξη της διαφθοράς.

«Η παραπληροφόρηση του λαού είναι ο στόχος τους»

Από πλευράς του ο συνήγορος του Δ. Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας, με αφορμή τη συνέντευξη-μονόλογο, όπως την αποκάλεσε, του Αντώνη Σαμαρά στα «Νέα», με δήλωσή του τη Κυριακή επιτίθεται στον πρώην πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι «Παρανόμως περιφρόνησε τους κοινοβουλευτικούς και δικαστικούς θεσμούς και αρνήθηκε να προσέλθει στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που εξετάζει την υπόθεση της Novartis».

Η δήλωση του Δ. Τσοβόλα έχει ως εξής:

Στην συνέντευξη που έδωσε χθες στα «Νέα» ο κ. Σαμαράς, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ετράπη σε φυγή από την Κοινοβουλευτική Προκαταρκτική Επιτροπή.

Εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια ο κ. Σαμαράς. Γιατί αυτός, ενώ είναι μηνυτής κατά του Παπαγγελόπουλου και σύμφωνα με τον νόμο θα έπρεπε να κληθεί και να προσέλθει να καταθέσει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ετράπη σε φυγή, παρότι κατ’ επανάληψη το ζήτησε ο κ. Παπαγγελόπουλος. Περιφρονώντας όμως τους κοινοβουλευτικούς και δικαστικούς θεσμούς, ο κ. Σαμαράς παρανόμως αρνήθηκε να προσέλθει. Μάλιστα όταν περάτωσε το έργο της η Επιτροπή, κατά τρόπο αντιδημοκρατικό και προσβλητικό για τους θεσμούς, αποφεύγοντας τη βάσανο των ερωτήσεων των μελών της Επιτροπής, προσέφυγε σε μονόλογο με συνέντευξη στα «ΝΕΑ» αποδεικνύοντας ότι αυτά τα αβάσιμα που έχει περιλάβει στη μήνυσή του, δεν αντέχουν στον δικαστικό έλεγχο.

Γνωρίζει ασφαλώς ο κ. Σαμαράς, ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος ως ύποπτος σύμφωνα με τον νόμο θα μπορούσε να μην εμφανισθεί καθόλου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή και να στείλει σε αυτή μόνο γραπτές εξηγήσεις. Από δημοκρατική όμως ευαισθησία και επειδή δεν φοβάται αυτά τα αόριστα, αβάσιμα και αναπόδεικτα που του αποδίδει, εμφανίστηκε στην Επιτροπή και επί πέντε ημέρες αντέκρουε με επιχειρήματα την άθλια σκευωρία, δεχόμενος και πολλές ερωτήσεις από τους Βουλευτές της ΝΔ. Θα μου πείτε ότι όλα αυτά είναι για την ΝΔ και τον κ. Σαμαρά ψιλά γράμματα. Η δημοκρατία, η νομιμότητα, η υποχρέωση του μηνυτή και τα δικαιώματα του υπόπτου δεν τους ενδιαφέρουν.

Η παραπληροφόρηση του λαού είναι ο στόχος τους.

«Βάλανε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»

Ο Δημήτρης Τσοβόλας επανήλθε τη Δευτέρα με άρθρο στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στο οποίο γράφει συνολικά για την υπόθεση Novartis. Στο δημοσίευμα ο συνήγορος του Δ. Παπαγγελόπουλου επικεντρώνεται στα στοιχεία και τις αποκαλύψεις που ήρθαν μέσα από τον εξωδικαστικο συμβιβασμό της Novartis με το αμερικανικό κράτος.

Όπως σημειώνει ο Τσοβόλας, η συμφωνία αναγράφει τα εξής:

Ευρισκόμενοι στο έδαφος των ΗΠΑ, μέσω των εργαζομένων και των πρακτόρων της, διέπραξαν διεφθαρμένες πράξεις σε συνέχεια μιας προσφοράς, πληρωμής, υπόσχεσης για πληρωμή και εξουσιοδότησης για την παροχή οτιδήποτε αξίας σε αλλοδαπό αξιωματούχο και σε οποιοδήποτε πρόσωπο, γνωρίζοντας ότι όλα ή ένα μέρος αυτών των χρημάτων και πραγμάτων αξίας θα ήταν, όπως και είχαν προσφερθεί, δοθεί και υποσχεθεί σε αλλοδαπό αξιωματούχο με σκοπό -μεταξύ άλλων:

Ι. να επηρεάσουν πράξεις και αποφάσεις του άνω αλλοδαπού αξιωματούχου υπό την επίσημη ιδιότητά του…

ΙΙ. να εξασφαλίσουν οποιοδήποτε παράνομο πλεονέκτημα και

ΙII. να παρακινήσουν τον ως άνω ξένο αξιωματούχο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του εντός μιας ξένης κυβέρνησης (δηλαδή της ελληνικής κυβέρνησης), ως εκ τούτου να τροποποιήσουν και να επηρεάσουν ενέργειες και αποφάσεις της ως άνω κυβέρνησης και οργανισμών και οργάνων της, προκειμένου να βοηθήσουν τη Novartis Hellas στην απόκτηση και τη διατήρηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για αυτή και με αυτή, ή να κατευθύνουν επιχειρηματική δραστηριότητα προς τη Novartis Hellas.

Επίσης αναφορικά με τους μάρτυρες που κλήθηκαν να καταθέσουν στη προανακριτική επιτροπή, ο Δ. Τσοβόλας επισημαίνει ότι η «επιτροπή κάλεσε και εξέτασε ως πρώτο μάρτυρα το ηγετικό στέλεχος της Novartis Hellas για να καταθέσει ότι δεν είναι σκάνδαλο η υπόθεση Novartis. Ετσι αποκαλύπτεται και η σχέση του στελέχους αυτού με τη Ν.Δ. όταν ήταν κυβέρνηση και τώρα. Το ίδιο έγινε και με τον κατηγορούμενο Μανιαδάκη. Κάλεσαν δηλαδή για να καταθέσουν σε βάρος του Παπαγγελόπουλου τους βασικούς κατηγορούμενους στο σκάνδαλο Novartis», ενώ προσθέτει «έβαλαν τον λύκο να φυλάξει τα πρόβατα».

Ακόμα κάνει λόγο για αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές διαδικασίες καθώς όπως υπογραμμίζει «η Ολομέλεια της Βουλής δεν αναφέρει στην απόφασή της, ούτε η Επιτροπή στην κλήση της, για ποιες συγκεκριμένες πράξεις κατηγορείται και καλείται να δώσει εξηγήσεις ο Παπαγγελόπουλος». Παράλληλα αναφέρει ότι στη Βουλή «ο υπουργός Ανάπτυξης, με προκλητικό και παράνομο τρόπο προδιέγραψε την πορεία της υπόθεσης λέγοντας ότι η υπόθεση θα αχθεί στο Ειδικό Δικαστήριο και θα πάνε στη φυλακή άνθρωποι».

Επιπροσθέτως τονίζει ότι με αυτόν το τρόπο παραβιάζεται το τεκμήριο αθωότητας, καθώς επίσης θεωρείται και δεδομένη η ετυμηγορία του Δικαστικού Συμβουλίου και του Ειδικού Δικαστηρίου, «καταρρακώνοντας κάθε έννοια ανεξάρτητης δικαιοσύνης και προσβάλλει τους δικαστές και εισαγγελείς που θα κληρωθούν».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Δημήτρη Τσοβόλα στην «Εφημερίδα των Συντακτών».