Σύμφωνα με το Αljazeera, που επικαλείται το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους οκτώ άμαχοι, σκοτώθηκαν την Τετάρτη στη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία. Κατά την ίδια πηγή, οι τραυματίες ανήλθαν σε τουλάχιστον 40.

Η Τουρκία, που έχει την υποστήριξη συριακών δυνάμεων, δικαιολόγησε την εισβολή επικαλούμενη το Άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρεται «στο δικαίωμα μιας χώρας ή μιας συμμαχίας κρατών στην αυτοάμυνα όταν δέχεται επίθεση». Η Άγκυρα υποστηρίζει πως η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), είναι «ομάδα τρομοκρατών» και αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία και την ειρήνη στα εδάφη της Συρίας». Οι κουρδικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως σταματούν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις απέναντι στο «Ισλαμικό Κράτος», τονίζοντας ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και στα δύο μέτωπα.

Υποκριτική στάση του ΟΗΕ και των μεγάλων δυνάμεων

Η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει στα λόγια την αντίθεση της για την εισβολή της Τουρκίας στα συριακά εδάφη προκειμένου να εξαφανίσουν τις δυνάμεις των Κούρδων ανταρτών, που εδώ και χρόνια πολεμούσαν τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στα συριακά εδάφη.

Συγκεκριμένα, ο  Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι «πολύ ανήσυχος» για τις εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία και «οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση» εκεί πρέπει να συνοδευτεί από «απόλυτο σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Ο Γκουτέρες υπενθύμισε πως είναι απαραίτητο να προστατεύονται οι άμαχοι και οι πολιτικές υποδομές και πως θεωρεί ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύρραξη στη Συρία».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συγκληθεί εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών την Πέμπτη, ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Η συνάντηση ζητήθηκε από τα πέντε ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του Συμβουλίου: Το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σταματήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση. «Αν το σχέδιο εμπεριέχει τη δημιουργία μιας αποκαλούμενης ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε από την ΕΕ να πληρώσει ο,τιδήποτε για αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε πως ελπίζει η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία να είναι μετρημένη και αναλογική. Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον κάλεσε να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση, ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.

Στη Γερμανία, ο υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ανέφερε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής και θα ενισχύσει το Ισλαμικό Κράτος, γι’ αυτό και ζήτησε από την Τουρκία να την τερματίσει.

Στη Γαλλία, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αμελί ντε Μοντσαλίν, είπε πως Γαλλία και Βρετανία θα ζητήσουν τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την τουρκική εισβολή. Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία καταλήγουν σε κοινό ανακοινωθέν για την καταδίκη της επίθεσης. Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, υπογράμμισε πως η επιχείρηση διακινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να πλήξει αμάχους.

Οι ΗΠΑ σταυρώνουν τα χέρια παρά «την άσχημη ιδέα»

Οι ΗΠΑ, που έχουν στηρίξει και εξοπλίσει την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδων Προστασίας του Λαού, στη μάχη που έδιναν ενάντια στο «Ισλαμικό Κράτος» τα τελευταία χρόνια, τηρούν αποστάσεις σχετικά με την τουρκική εισβολή.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Reuters, αμέσως μετά την έναρξη βομβαρδισμών σε βάσεις Κούρδων, οι άμαχοι μαζικά εγκατέλειπαν τις πόλεις που βρίσκονταν στο στόχαστρο των Τούρκων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε την Τουρκία για την επίθεση στη Συρία, επισημαίνοντας ότι η στρατιωτική επιχείρησή της είναι «κακή ιδέα» την οποία δεν στηρίζουν οι ΗΠΑ, ενώ κάλεσε την Άγκυρα να προστατεύσει τις θρησκευτικές μειονότητες.