Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Ακιχίτο εγκαταλείπει τη θέση του μετά από 30 χρόνια. Πρόκειται για την πρώτη παραίτηση Ιάπωνα αυτοκράτορα εδώ και περισσότερο από δύο αιώνες, με τον 85χρονο να κάνει χρήση ενός νέου νόμου, γραμμένου ειδικά για τον ίδιο, που του έδωσε τη δυνατότητα να κάνει κάτι τέτοιο λόγω ηλικίας και προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.

Ο ίδιος δήλωσε είναι ευγνώμων για τα καλά λόγια που είπε για εκείνον ο πρωθυπουργός Σίνζε Άμπε και ευχαρίστησε τον ιαπωνικό λαό για την εμπιστοσύνη που του έδειξε τα τελευταία 30 χρόνια. «Σήμερα, ολοκληρώνω το καθήκον μου ως αυτοκράτορας. Επιτρέψτε μου να εκφράσω την βαθιά μου εκτίμηση για τις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός Αμπε ως εκπρόσωπος του ιαπωνικού λαού. Είχα την τύχη να είμαι σε θέση να φέρω εις πέρας το καθήκον μου ως αυτοκράτορα με βαθιά εμπιστοσύνη και σεβασμό εκ μέρους του ιαπωνικού λαού επί 30 χρόνια από την ανάρρησή μου στον θρόνο».

Τον 85χρονο θα διαδεχθεί ο γιος του Μιτσίκο και θα ξεκινήσει η αυτοκρατορική εποχή της Reiwa (εποχή της τάξης και της αρμονίας), έπειτα από την εποχή Heisei (ολοκλήρωση της ειρήνης). Οι εκδηλώσεις διαδοχής θα διαρκέσουν έως το Φθινόπωρο, όταν και κατά τη διάρκεια της στέψης του Μιτσίκο θα βρεθούν στην Ιαπωνία ηγέτες από πολλές χώρες του κόσμου.