Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις της υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, όσο αφορά τον αντιδικτατορικό αγώνα που έδωσαν οι «ψυχικά νοσούντες», που ήρθαν στην επιφάνεια μετά την τοποθέτησή της στη θέση της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη αντίδραση ήταν αυτή 65 αγωνιστών και αγωνιστριών ενάντια στη χούντα που είχαν ζητήσει με ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την αποπομπή της από την κυβέρνηση. Η επιστολή μεταξύ άλλων ανέφερε ότι αν δεν υπήρχαν όλοι όσοι «πάλεψαν για ιδανικά και αξίες που έρχονται από τα βάθη της ιστορίας μας, δίνοντας ακόμη και το αίμα τους, δεν θα υπήρχε σήμερα η κοινοβουλευτική δημοκρατία για την οποία, παρά τις αδυναμίες της, όλοι σεμνυνόμαστε».1

Την συγκεκριμένη επιστολή ακολούθησε η αντίδραση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, όπου σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι η Δόμνα Μιχαηλίδου «θέλησε να μειώσει την επίδραση που έχει ο αντιδικτατορικός αγώνας στη διαμόρφωση αγωνιστικής συνείδησης και στάσης, κυρίως, της νέας γενιάς. Να την αποκόψει από τις παραδόσεις του λαϊκού κινήματος, να την καταστήσει ευάλωτη στις επιλογές του συστήματος. Γι’ αυτό και χαρακτήρισε την επιμονή στη διεκδικητική πάλη, ατομική αλλά και συλλογική ψυχική νόσο. Επίσης υπογραμμίζουν ότι όπου θα υπάρχει βία, καταπίεση, εκμετάλλευση, φτώχεια και καταστολή, «ο αγώνας του λαού και της νεολαίας θα είναι πάντοτε στην ημερήσια διάταξη».

Όμως οι δηλώσεις της υφυπουργού μπήκαν στο στόχαστρο ακόμα και ανθρώπων από τον δικό της χώρο, αυτόν της ΝΔ. Συγκεκριμένα ο αντιστράτηγος και πρώην βουλευτής της ΝΔ, Αγγελος Πνευματικός, με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook, επιτίθεται σφοδρώς στη Δόμνα Μιχαηλίδου, γράφοντας σε έντονο ύφος ότι «σας επιστρέφω την ύβριν, μαζί με όλα όσα φιλοσοφικά και ακατανόητα εκφράσατε, για άτομα και ομάδες, στην παρουσίαση του βιβλίου.

Στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς οι αγωνιστές δεν εξέφραζαν κόμματα αλλά τα ιδεώδη της Δημοκρατίας και μόνο. Μετά την απελευθέρωση από τη χουντική σκλαβιά, ο κάθε ένας ακολούθησε τον πολιτικό του δρόμο».

Πρόσθεσε ακόμα πως «χάρις στον Αγώνα των πολεμίων της Χούντας. το αίμα, τα δάκρυα και τον ιδρώτα, των αγωνιστών είσαι σήμερα υπουργός, Άν μη τι άλλο οφείλεις να σεβαστείς τις θυσίες και να μη τολμήσεις να παρουσιαστείς στη γιορτή της Δημοκρατίας, στην οποία δικαιούνται να ευρίσκονται μόνο οι αγωνιστές και οι πιστεύοντες στους αγώνες για τη Λευτεριά».

Να σημειωθεί ότι ούτε ο πρωθυπουργός ούτε η Νέα Δημοκρατία, έχουν λάβει επίσημη θέση επί του θέματος τηρώντας «σιγή ιχθύος».

 

Η επιστολή των 65 αγωνιστών και αγωνιστριών κατά της Χούντα που εστάλη στον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Προς τους αξιότιμους κύριο Πρωθυπουργό και πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Με όλο το σεβασμό ως προς το αξίωμα σας θα επιθυμούσαμε μια δημόσια τοποθέτησή σας για τα προσβλητικά σχόλια της υφυπουργού σας κυρίας Δόμνας Μαχαηλίδου εις βάρος των αγωνιστών/τριών της αντιδικτατορικής αντίστασης.

Κύριε Πρωθυπουργέ, 

Οι στρατηγοί Μουστακλής Σπύρος, Οπρόπουλος, Βαρδάνης Μιχάλης, Μήνης Τάσος, Πνευματικός Άγγελος, άνθρωποι του πνεύματος και του πολιτισμού, όπως οι Ρίτσος, Αναγνωστάκης, Θεοδωράκης, αγωνιστές που βασανίστηκαν άγρια από τους δήμιους της Χούντας, όπως οι Παναγούλης Αλέκος, Ρεκλείτης Χρήστος, Καλέργη Μαρία, αλλά και μερικές χιλιάδες ακόμη, ήταν «ψυχικά νοσούντες» (!) όπως απαξιωτικά τους χαρακτηρίζει η εν λόγω κυρία; 

Κύριε πρωθυπουργέ, 

Γνωρίζετε ότι, αν δεν υπήρχαν όλοι αυτοί που πάλεψαν για ιδανικά και αξίες που έρχονται από τα βάθη της ιστορίας μας, δίνοντας ακόμη και το αίμα τους, δεν θα υπήρχε σήμερα η κοινοβουλευτική δημοκρατία για την οποία, παρά τις αδυναμίες της, όλοι σεμνυνόμαστε.

Επειδή αυτοί/ές οι αγωνιστές/τριες, όσοι/ες ζουν ακόμη συνεχίζουν να παλεύουν για τα ίδια ιδανικά, αποτελούν τη ζωντανή ιστορική παρακαταθήκη των αγώνων για Δημοκρατία, θα πρέπει οι νεότεροι, όπως η εν λόγω κυρία, τουλάχιστον να μην προσβάλουν εν γνώσει τους την ιστορία. Για όλους αυτούς τους λόγους περιμένουμε την απάντηση σας και σας προτείνουμε, σεβόμενος την αντιδικτατορική αντίσταση, όπως έχετε δηλώσει και στη Βουλή, να την αποπέμψετε. 

Με σεβασμό στο αξίωμα σας 

οι αγωνιστές/τριες

 

Προς τον κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας 

Κύριε Πρόεδρε 

Επειδή κάθε χρόνο στην επετειακή εκδήλωση για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, προσκαλείτε τιμητικά και τους αγωνιστές/τριες της αντιδικτατορικής αντίστασης, θα θέλαμε να γνωρίζουμε αν φέτος θα καλέσετε και τους υβριστές της αντιδικτατορικής αντίστασης, όπως την κυρία Μιχαηλίδου Δόμνα.

Με τον προσήκοντα σεβασμό

Οι αγωνιστές/τριες

 

Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 -1974

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η νέα υφυπουργός  Δόμνα Μιχαηλίδου

 και οι αντιδραστικές απόψεις της,  για τους αντιδικτατορικούς αγωνιστές

 

Αντιδραστικές απόψεις για τον αντιδικτατορικό αγώνα,  εξέφρασε η  κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, συμμετέχοντας τον Μάρτη του 2018 στο πάνελ παρουσίασης του βιβλίου των Σταύρου Τσακυράκη και Απόστολου Δοξιάδη με τίτλο«ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΙ ΩΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ»;  δηλώσεις που ήρθαν στο προσκήνιο μετά την πρόσφατη υπουργοποίηση της και προκάλεσαν το αίσθημα  των  αγωνιστών.

Απόψεις που αντικειμενικά συμβάλλουν στην άμβλυνση της ιστορικής μνήμης απέναντι στη χούντα, προσβάλλοντας ταυτόχρονα τους αγωνιστές που δολοφονήθηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν -εξορίστηκαν, για να έρθουν καλύτερες μέρες για το λαό μας.

Ισχυρίστηκε η κα Μιχαηλίδου  πως: «Είχαμε μια αγιοποίηση του αγώνα της δικτατορίας της αντίστασης, και παίρνει διαστάσεις υπερβολής» συμπληρώνοντας ότι πρόκειται «για μια ψυχική νόσο».

Θέλησε, με τις αναφορές της αυτές,  να μειώσει την επίδραση που έχει ο αντιδικτατορικός αγώνας στη διαμόρφωση αγωνιστικής συνείδησης και στάσης, κυρίως, της νέας γενιάς. Να την αποκόψει από τις παραδόσεις του λαϊκού κινήματος, να την καταστήσει ευάλωτη στις επιλογές του συστήματος. Γι΄ αυτό και χαρακτήρισε την επιμονή στην διεκδικητική πάλη, ατομική αλλά και συλλογική ψυχική νόσο.

 

Ο ισχυρισμός πως, «η απώλεια της δικτατορίας, για κάποιους από τους αγωνιστές, ισοδυναμεί με την απώλεια οικείου προσώπου, γεγονός που δεν μπορούν να διαχειριστούν, με αποτέλεσμα να νοσήσουν ψυχικά», είναι παράλογος και απαράδεκτος καθ’ όσον   η δικτατορία για τους αγωνιστές, δεν ήταν οικείο πρόσωπο για να το κλάψουν. Άλλοι πένθησαν για την απώλεια της. Για τους αγωνιστές ήταν ένα μισητό καθεστώς που αντιπάλεψαν, όπως ο καθένας έκρινε και μπορούσε, ατομικά ή συλλογικά. Οι διώξεις, οι φυλακίσεις, οι εκτοπισμοί, οι βασανισμοί, δεν ήταν επιλογή τους. Και φυσικά η «απώλεια» της δικτατορίας, δεν τους στέρησε το λόγο του αγώνα τους.

Είναι βέβαιο, πως όσο θα  υπάρχουν, βία, καταστολή, καταπίεση, εκμετάλλευση και φτώχεια, οι αγώνες του λαού και τις νεολαίας θα είναι πάντα στην ημερήσια διάταξη.

Η ενασχόληση με τις απόψεις αυτές, δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από το κύριο που είναι η αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί η κα υφυπουργός και η κυβέρνησή της. Άλλωστε τέτοιες τοποθετήσεις συνάδουν με την πολιτική αυτή.

45 Χρόνια μετά την κατάρρευση της δικτατορίας, ο αγώνας για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, Συνεχίζεται!!!

 

Αθήνα: 18-07-2019

Για το Δ.Σ. του ΣΦΕΑ 1967-1974

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΠΥΡΟΣ  ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ                                                 ΝΙΚΟΣ  ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

 

Η ανάρτηση του αντιστράτηγου Άγγελου Πνευματικού

«Κυρία Ντόμινα Μιχαηλίδη
Δεν σας γνωρίζω και ούτε θέλω να σας γνωρίσω.
Είμαι ένας αγωνιστής κατά της Χούντας των συνταγματαρχών και επειδή μου κάνατε την τιμή να με συμπεριλάβετε στους «Ψυχικά νοσούντες» πιστεύω ότι έχω την υποχρέωση να σας συστηθώ και σεις την υποχρέωση να με ακούσετε.
Είμαι ένας Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού που η πατρίδα τον τίμησε με τον βαθμό του Επιτίμου Αντιστρατήγου.
Είμαι από τα ιδρυτικά μέλη της Νέας Δημοκρατίας, που ο Λαός της Εύβοιας τον τίμησε, εκλέγοντάς τον πρώτο βουλευτή και τον έστειλε αντιπρόσωπό του στο Πρώτο Μεταδικτατορικό Κοινοβούλιο.
Αξιωματικός ών, πιστός στον όρκο μου, αντέδρασα κατά των σφετεριστών της εξουσίας, με συνέλαβαν, με βασάνισαν, με έστειλαν στο Στρατοδικείο και με καταδίκασαν σε πολυετή κάθειρξη.
Έμεινα σε κλειστή φυλακή έξι συνεχή χρόνια
Εσείς έχετε καμία εθνική περγαμηνή; Καλόν θα ήταν να την γνωστοποιήσετε στον Ελληνικό Λαό.
Σας επιστρέφω την ύβριν, μαζί με όλα όσα φιλοσοφικά και ακατανόητα εκφράσατε, για άτομα και ομάδες, στην παρουσίαση του βιβλίου.
Στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς οι αγωνιστές δεν εξέφραζαν κόμματα αλλά τα ιδεώδη της Δημοκρατίας και μόνο. Μετά την απελευθέρωση από τη χουντική σκλαβιά, ο κάθε ένας ακολούθησε τον πολιτικό του δρόμο.
Χάρις στον Αγώνα των πολεμίων της Χούντας. το αίμα, τα δάκρυα και τον ιδρώτα, των αγωνιστών είσαι σήμερα υπουργός, Άν μη τι άλλο οφείλεις να σεβαστείς τις θυσίες και να μη τολμήσεις να παρουσιαστείς στη γιορτή της Δημοκρατίας, στην οποία δικαιούνται να ευρίσκονται μόνο οι αγωνιστές και οι πιστεύοντες στους αγώνες για τη Λευτεριά
Τα κόκαλα των Αγωνιστών του 21, και των ηρώων του 40 θα τρίζουν στο άκουσμα των υβριστικών σου θέσεων γιατί αυτοί θυσιάστηκαν για την πατρίδα τη θρησκεία και τη Λευτεριά».