Του Βασίλη Κουφόπουλου

Όταν οι Τρύπες στο δίσκο τους “κεφάλι γεμάτο χρυσάφι” απάντησαν με το τραγούδι “Χάρτινο τσίρκο” στο δόγμα της εποχής, η φωνή τους ήταν μειοψηφική.  “Η ζωή είναι μικρή για να είναι θλιβερή” πρέσβευε το δόγμα του Πέτρου Κώστοπουλου, αρχικά με το περιοδικό ΚΛΙΚ και αργότερα με το Nitro. «Μας ζηλεύετε, γιατί είμαστε πλούσιοι, όμορφοι και πετυχημένοι» πρόσθεσε Κάποια χρόνια αργότερα ο Στάθης Παπούλιας, «παιδί» κι αυτός της συγκεκριμένης γενιάς.

Η προτροπή «η ζωή είναι μεγάλη, μην την κάνεις καρναβάλι» ίσα που ακουγόταν. Τα ηχεία στο πάρτι έπαιζαν μια μπιτάτη εκκωφαντική μουσική και δεν άφηναν τους στίχους να περάσουν.  «Το χάρτινο τσίρκο» υπήρχε εκεί, ως μια ενοχλητική υπόμνηση, όμως το πολύ να έφτανε σε εκείνους που σερβίριζαν τους καλεσμένους. Για την ακρίβεια όποιος προσπαθούσε να μιλήσει χαρακτηριζόταν «μίζερος», παλαιολιθικός», άνθρωπος εκτός πραγματικότητας. Όποιος μιλούσε για τη «Φούσκα του χρηματιστηρίου, το «Όραμα των ολυμπιακών αγώνων», ή ακόμη  για τη Eurovision στην ΕΡΤ κινούνταν στα όρια της εθνικής προδοσίας.

Ο Πέτρος Κωστόπουλος, μετά την πτώση του  δέχεται πλέον αλλεπάλληλες επιθέσεις, και ορισμένες κάτω από τη μέση, επειδή ακριβώς ήταν ο πολιτικός καθοδηγητής αυτής της εποχής. Λειτούργησε ως καταλύτης για μια γενιά που απλώς ήθελε να περάσει καλά χωρίς να σκέφτεται το hangover της επόμενης μέρας. Όμως πίσω από το σύμβολο του Life style υπήρχαν τα πολιτικά πρόσωπα μιας ολόκληρης εποχής. «Η ισχυρή Ελλάδα του Κώστα Σημίτη», τα επαίσχυντα πρωτοσέλιδα του χρηματιστηρίου, οι «μαύρες σακούλες» των Ολυμπιακών αγώνων.

Σημασία πλέον έχει αυτό που έρχεται. Κάθε επιχείρηση που τηρεί τους κανόνες (μισθολόγια, απόδοση φόρων & εισφορών) και κλείνει, είναι μια τρομερή απώλεια για ένα κλάδο που πεθαίνει χωρίς κανείς να διατυπώνει μια πρόταση για τη σωτηρία του, . Στέκεται όπως και στην περίπτωση της ΙΜΑΚΟ  και πανηγυρίζει πάνω στα αποκαΐδια. Θριαμβολογούσαν οι εφημερίδες για τα σχέδια κλεισίματος της ΕΤ1, τώρα όμως είναι το Mega που δεν έχει να πληρώσει για τις παραγωγές των προγραμμάτων που μεταδίδει.

Το τσουνάμι όμως συνεχίζει  την καταστροφική του πορεία. Η καθολική μείωση των αμοιβών από την 1η Μαρτίου θα στερήσει και άλλα φύλλα από τις εφημερίδες, θα μειώσει κι άλλο τη ροή χρήματος, από τη μόνη πηγή χρηματοδότησης που έμεινε στον Τύπο, τις πωλήσεις στο περίπτερο.

Για να μην παρακολουθήσουμε σε αργή κίνηση το θάνατό μας, χρειάζεται τώρα ένα σχέδιο δράσης. Το Καρναβάλι τέλειωσε!