Σύμφωνα με πληροφορίες του Euronews, η Καρόλα Ράκετε κατέθεσε σήμερα στους εισαγγελείς του Αγκριτζέντο, στη Σικελία, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της παροχής βοήθειας σε «παράτυπους μετανάστες», επειδή τον Ιούνιο αποβίβασε τους ανθρώπους που είχε διασώσει στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, αρνούμενη να υπακούσει στις εντολές του ιταλικού λιμενικού.

Είχε αθωωθεί από το ιταλικό δικαστήριο όσο αφορά τον παράνομο ελλιμενισμό της με την δικαστή να υποστηρίζει ότι δεν προκύπτει κάποια παράνομη πράξη κατά της Ράκετε, καθώς η ίδια έπραξε το καθήκον της απέναντι στους 40 μετανάστες που επέβαιναν στο διασωστικό πλοίο Sea – Watch 3, του οποίου ήταν πλοίαρχος. Ωστόσο, οι αστυνομικές αρχές του Αγκριτζέντο είχαν αναφέρει πως θα καταθέσουν έφεση κατά της απόφασης.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της, η 31 καπετάνισσα που αψήφησε την ακροδεξιά ιταλική κυβέρνηση και έσωσε 40 ανθρώπους, ευχήθηκε να αλλάξει η συμπεριφορά της Ευρώπης απέναντι στους ανθρώπους που ζητούν καταφύγιο στις ευρωπαϊκές ακτές.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένη που είχα την ευκαιρία να εξηγήσω λεπτομερώς τη διάσωση που πραγματοποιήσαμε. Ελπίζω ειλικρινά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τώρα που εξελέγη το νέο (ευρωπαϊκό) κοινοβούλιο, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην επαναληφθεί αυτή η κατάσταση και ότι όλες τις ευρωπαϊκές χώρες θα συνεργαστούν μελλοντικά για να δέχονται όλα τα πρόσωπα που διασώζονται από πολιτικά σκάφη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Κ. Ράκετε την Παρασκευή 5 Ιουλίου είχε μηνύσει τον ακροδεξιό Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, για συκοφαντική δυσφήμιση. Ο Σαλβίνι είχε χαρακτηρίσει εγκληματία την 31 χρονη, ισχυριζόμενος πως παρέβη τις υποδείξεις των ιταλικών αρχών Μετά την απελευθέρωσή της από τον κατ’ οίκον περιορισμό που της είχε επιβληθεί, ο Ιταλός πολιτικός είχε εκφράσει την οργή του δηλώνοντας ότι θα απελάσει το συντομότερο δυνατόν την Ράκετε. Ο δικηγόρος της, Αλεσάντρο Γαμπερίνι, τόνισε ότι ο Σαλβίνι προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα μίσους απέναντι της με «ανεύθυνα σχόλια».