Όπως μεταδίδει το Αljazeera, ο γενικός εισαγγελέας της Σ. Αραβίας καταδίκασε σε θάνατο πέντε άτομα που κατηγορούνταν για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι τον Οκτώβριο του 2018 στην πρεσβεία της Σ. Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.  Τρείς ακόμα καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 24 ετών, ενώ παραμένει άγνωστη η τύχη των υπόλοιπων τριών. Εκτός από τους 11, ένας σύμβουλος του θρόνου που θεωρούνταν ύποπτος αφέθηκε ελεύθερος καθώς «δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία» για την ενοχή του.

Μετά τη δολοφονία του ξεκίνησαν έρευνες από τις αρχές της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, με τις τελευταίες να βάζουν σημαντικά εμπόδια στην εξιχνίαση της υπόθεσης. Η δίκη των έντεκα διεξήχθη υπό άκρα μυστικότητα στη Σ. Αραβία.

Ο Κασόγκι ήταν έντονος επικριτής του ισχυρού άνδρα της χώρας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στις ΗΠΑ όπου του είχε χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, λόγω διώξεων εναντίον του. Η υπόθεση Κασόγκι είχε προκαλέσει τις πλέον έντονες διπλωματικές αναταράξεις των τελευταίων ετών ανάμεσα σε Σ. Αραβία και ΗΠΑ.

«Θα σε πάμε στη Σ. Αραβία και αν δεν μας βοηθήσεις ξέρεις τι θα συμβεί»: Οι διάλογοι του Κασόγκι με τους δολοφόνους του

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει προ μηνών η εφημερίδα The New York Times, ο ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, είχε απειλήσει το 2017 πως θα έφθανε έως το να χρησιμοποιήσει «μια σφαίρα» εναντίον του Τζαμάλ Κασόγκι εάν ο δημοσιογράφος δεν έπαυε να επικρίνει το βασίλειο.

Λίγους μήνες αργότερα, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ, Ανιές Καλαμάρ, παρουσίασε ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, την τελική της έκθεση για τη δολοφονία του Κασόγκι. Στην έκθεση επισημαινόταν ότι την ευθύνη για τη δολοφονία του έχει η Σαουδική Αραβία, ενώ ζητείται να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες υψηλά ιστάμενων προσώπων, ανάμεσα τους και ο ισχυρός άνδρας της χώρας, ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν.

Ο ΟΗΕ δείχνει ανώτατους αξιωματούχους της Σ. Αραβίας για τη δολοφονία Κασόγκι