Συγκεκριμένα, μία σατιρική εκπομπή του ολλανδικού καναλιού, BNNVARA, αποφάσισε να παραφράσει τους στίχους του τραγουδιού «Toy» της Ισραηλινής Νέτα, αντικαθιστώντας τους με άλλους που επικρίνουν το Ισραήλ για τη βία που ασκεί στην Παλαιστίνη.

«Κοιτάξτε με, είμαι μια πολύ γλυκιά χώρα. Οι ηγέτες του κόσμου τρώνε από το χέρι μου. Με ένα φιλί βάζω φωτιά. Θα κάνουμε πάρτι, θα έρθετε; Αργότερα, στο τζαμί Αλ-Ακσά, το οποίο σύντομα θα είναι άδειο», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι διασκευασμένοι στίχοι. «Από τη Χάιφα ως την Νεκρά θάλασσα, υπάρχουν πυροτεχνήματα. Έλα να χορέψουμε μαζί στο ρυθμό» αναφέρεται σε άλλο σημείο, καθώς και άλλοι στίχοι όπως «Κοιτάξτε πόσο όμορφα, πετάω βόμβες, το Ισραήλ νικάει ξανά, 70 χρόνια είναι σε εξέλιξη το πάρτι».

Με εικόνες στο φόντο από τις πρόσφατες διαδηλώσεις που πνίγηκαν στο αίμα από τον ισραηλινό στρατό, o κωμικός Σάνε Βάλις ντε Βριες τραγουδάει προκαλώντας την αντίδραση τόσο της ισραηλινής πρεσβείας, όσο και υπουργών της κυβέρνησης του Ισραήλ.

«Η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία του Τύπου και η σάτιρα αποτελούν σημαντικά στοιχεία μιας δημοκρατικής και πλουραλιστικής κοινωνίας, όπως ισχύει στην Ολλανδία και το Ισραήλ. Σεβόμαστε αυτές τις αρχές αλλά σε αυτή την παράσταση το πήγατε πολύ μακριά» αναφέρει σε επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ολλανδία στον τηλεοπτικό σταθμό, αλλά και στο υπουργείο Εξωτερικών και το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με το Haaretz.

Επίσης, η υπουργός Πολιτισμού του Ισραήλ, Μιρι Ρεγκέβ, επιτέθηκε στην τηλεοπτική εκπομπή δηλώνοντας πως «Δεν είμαστε παιχνίδια (toys) κανενός. Ακόμα και η ψεύτικη προπαγάνδα δεν θα μας πτοήσει. Αυτοί μόνο αυξάνουν το μέγεθος του κατορθώματος της Νέτα!».

Παρακολουθήστε το βίντεο με το τραγούδι-παρωδία:

Απάντηση στις αντιδράσεις έδωσε και ο τηλεοπτικός σταθμός, σημειώνοντας πως η εκπομπή σχολιάζει τα γεγονότα «με σατιρικό τρόπο, και η νίκη του Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα συνέπεσε με τα γεγονότα της Γάζας», ενώ όπως μεταφέρει η Jerusalem Post, ο σταθμός απέρριψε τους ισχυρισμούς για αντισημιτισμό, απαντώντας πως «η παρωδία θέτει υπό αμφισβήτηση την πολιτική του Ισραήλ και δεν είναι κατηγορηματική ένσταση εναντίον της εβραϊκής κοινότητας».