Σε κλοιό διαδηλωτών βρίσκεται η Βουλή στη Μάλτα, καθώς χιλιάδες οργισμένοι πολίτες απέκλεισαν χθες το κτίριο προκειμένου να εμποδίσουν τον πρωθυπουργό και τους βουλευτές του κόμματός του να αποχωρήσουν από το σημείο.

Μία μέρα πριν, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζοζέφ Μουσκάτ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παραιτηθεί τον Ιανουάριο, ωστόσο, πολλοί είναι οι πολίτες που απαιτούν να αποχωρήσει άμεσα από τον πρωθυπουργικό θώκο. Όπως ανακοίνωσε σε διάγγελμά του, θα είναι στην εξουσία μέχρι τον Ιανουάριο, όταν θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέου ηγέτη στον κόμμα των Εργατικών. «Αυτό χρειάζεται η χώρα, αυτή τη στιγμή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Όπως ανακοίνωσε, θα παραιτηθεί από πρόεδρος του κόμματός του στις 12 Ιανουαρίου — και στις επόμενες ημέρες θα παραιτηθεί και από πρωθυπουργός.

Όπως είναι γνωστό, η αναζήτηση των αιτιών της δολοφονίας της δημοσιογράφου -που διεξήγαγε έρευνες για τη διαφθορά στη χώρα- έχει προκαλέσει πολιτική κρίση στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ. Μάλιστα, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν ήδη οδηγηθεί σε παραίτηση, υπό τον φόβο περαιτέρω αποκαλύψεων.

Την Κυριακή, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν ξανά στους δρόμους της Βαλέτα, ζητώντας την άμεση παραίτηση του Μουσκάτ, προκειμένου να διασφαλιστεί η απονομή δικαιοσύνης στην υπόθεση.

Οι διαδηλωτές, με επικεφαλής την οικογένεια της δημοσιογράφου, κρατούσαν πανό με κεντρικό μήνυμα τη λέξη «Δικαιοσύνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια της δημοσιογράφου, που πρωτοστατεί στις διαμαρτυρίες, κατήγγειλε εξ αρχής τον Μουσκάτ και για κωλυσιεργία στη διερεύνηση της σκοτεινής υπόθεσης και για απόπειρα συγκάλυψης των ηθικών αυτουργών του εγκλήματος.