X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Οι σπουδαστές/ριες Χορού, Θεάτρου, Κινηματογράφου, ζητούν απαντήσεις και μέτρα για τις σχολές τους και την Τέχνη

Ανακοίνωση με την οποία ζητάει συγκεκριμένα μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊου στις καλλιτεχνικές σχολές εξέδωσε ο Σύλλογος Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θέατρου, Κινηματογράφου. «Αρκετοί σπουδαστές που επωμίζονται το βάρος των διδάκτρων αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα ειδικά και μετά το κλείσιμο των περισσότερων εργασιακών χώρων με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρώσουν τα δίδακτρα των σχολών. Αντίστοιχα το αναγκαστικό κλείσιμο των θεάτρων έχει πλήξει πολλούς συναδέλφους μας ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου βρίσκουν πάτημα για μην πληρώσουν τα δεδουλευμένα και να καταπατήσουν τα δικαιώματα των ηθοποιών» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος.
Οι σπουδαστές/ριες Χορού, Θεάτρου, Κινηματογράφου, ζητούν απαντήσεις και μέτρα για τις σχολές τους και την Τέχνη
|

Στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος κάνει λόγο για την όξυνση στα ήδη πολύ σοβαρά προβλήματα του χώρου, με την καταπάτηση εργασιακών διακιωμάτων των ηθοποιών, την περιορισμένη καθαριότητα στους χώρους των σχολών, δηλώνοντας παράλληλα ότι «δεν θα δεχτούμε να αξιοποιηθεί το σοβαρότατο πρόβλημα του κορονοϊού για να ματώσουμε και άλλο εμείς και οι οικογένειές μας , να καταργηθούν εργασιακά δικαιώματα».

«Το πάγιο αίτημα μας για Ανώτατη Καλλιτεχνική Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, μπαίνει στο προσκήνιο και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Στα σύνθετα προβλήματα που προκύπτουν από το καθεστώς τις ιδιωτικής εκπαίδευσης σε σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία, τις πληρωμές των διδάκτρων από τους σπουδαστές για τις σχολές όπως και η πληρωμή όλων των μισθών των εργαζομένων σε αυτές οφείλει να δώσει απάντηση το κράτος και η κυβέρνηση! Επιδιώκουμε την ενότητα των σπουδαστών με τους εργαζόμενους καθηγητές μας και υπόλοιπο προσωπικό των σχολών μας απέναντι σε αυτήν την κατάσταση!» τονίζεται επίσης στο κείμενο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συλλόγου Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θέατρου, Κινηματογράφου:

«Τον τελευταίο καιρό έχουμε έρθει αντιμέτωποι με την παγκόσμια εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, ενός ιού που έχει πλήξει την καθημερινότητά μας σε όλα τα επίπεδα και φυσικά δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο τον χώρο μας, αφού οι σχολές μας παραμένουν κλειστές ύστερα από την απόφαση του Υπουργού Υγείας.

Οι τελευταίες εξελίξεις με τον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων και την αδυναμία των κρατικών φορέων για περιορισμό της εξάπλωσης του ιού επιβεβαιώνουν με δυσάρεστο τρόπο τις χρόνιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας που δημιούργησαν η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της υγείας από όλες τις κυβερνήσεις με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θεωρούν έξτρα κόστος το δικαίωμα μας στη ιατρική περίθαλψη. Αλλά και στο πλαίσιο της εκπαίδευσης φανερώνουν τα σημαντικά προβλήματα που χρόνια αντιμετωπίζουμε με την λειψή- ή σε πολλές περιπτώσεις – ανύπαρκτη καθαριότητα στις σχολές μας , με την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με την ακαταλληλότητα των αιθουσών για χορό, πρόβες κλπ.

Είναι γεγονός πως ιδιαιτέρα με τις τελευταίες εξελίξεις ελάχιστες είναι οι σχολές που έχουν απολυμαίνει τους χώρους τους και έχουν πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να παρέχουν ένα υγιές περιβάλλον σε σπουδαστές και εκπαιδευτικό προσωπικό. Παράλληλα, αρκετοί σπουδαστές που επωμίζονται το βάρος των διδάκτρων αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα ειδικά και μετά το κλείσιμο των περισσότερων εργασιακών χώρων με  αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρώσουν τα δίδακτρα των σχολών. Αντίστοιχα το αναγκαστικό κλείσιμο των θεάτρων έχει πλήξει πολλούς συναδέλφους μας ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου βρίσκουν πάτημα για μην πληρώσουν τα δεδουλευμένα και να καταπατήσουν τα δικαιώματα των ηθοποιών χωρίς να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας των θεατρικών χώρων. Είμαστε στο πλευρό των ηθοποιών (εκ των οποίων πολλοί είναι και καθηγητές μας), οι οποίοι εργάζονται στο χώρο του θεάτρου, έχουν πληγεί με το κατέβασμα των παραστάσεων στα μέσα της χρονιάς.

Για όλους αυτούς τους λόγους δηλώνουμε ότι δεν θα δεχτούμε να αξιοποιηθεί το σοβαρότατο πρόβλημα του κορονοϊού για να ματώσουμε και άλλο εμείς και οι οικογένειές μας , να καταργηθούν εργασιακά δικαιώματα .

Απαιτούμε εδώ και τώρα

1) Απολύμανση και τακτικό καθαρισμό σε όλες τις σχολές άμεσα. Να γίνουν απολυμάνσεις και να προμηθευτούν οι σχολές με τον κατάλληλο ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό με μέριμνα του Υπουργείου Πολιτισμού.

2) Άμεσες προσλήψεις στον τομέα της καθαριότητας. Με το άνοιγμα των σχολών , να γίνουν προσλήψεις στον τομέα της καθαριότητας έτσι ώστε να υπάρχει μόνιμο και καθημερινό προσωπικό που να καθαρίζει και να απολυμαίνει τους χώρους και να μην επωμίζονται οι σπουδαστές την ευθύνη αυτή, η οποία ήταν είναι και θα είναι υποχρέωση της σχολής.

3) Με ευθύνη του κράτους και των σχολών να πληρωθεί όλο το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό. Να εξασφαλισθεί πως οι σχολές θα μπορούν να ανταποκριθούν στα εκπαιδευτικά καθήκοντα απέναντι σε όλους τους σπουδαστές που σπουδάζουν σε αυτές ειδικότερα με το άνοιγμα των χωρών, χωρίς τις οικονομικές δυσκολίες που θα προκύψουν να τις επωμιστούν οι εργαζόμενοι και οι σπουδαστές.

4) Οι σπουδαστές να απαλλαγούν από τα δίδακτρα για όσο χρονικό διάστημα είναι κλειστές οι σχολές.

5) Να δοθεί άμεσα απάντηση από το υπουργείο Πολιτισμού για την ολοκλήρωση της ακαδημαϊκής χρονιάς. Πρέπει το Υπουργείο να μεριμνήσει έτσι ώστε να μην χαθεί η ακαδημαϊκή χρονιά αλλά και να γίνουν με τους καταλληλότερους όρους οι εξαγωγικές εξετάσεις.

6) Να διακοπούν οι πρόβες σε όλους τους χώρους.

7) Να δοθεί έκτακτο επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του θεάτρου που ματαιώνονται οι παραστάσεις που παίζουν.

Η έλλειψη της δημόσιας και ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης είναι το ουσιαστικό πρόβλημα που υπογραμμίζει πάντα ο Σύλλογος μας και αποτελεί την πραγματική ανάγκη για όλους τους νέους και τις νέες που θέλουν να ασχοληθούν με την τέχνη της υποκριτικής, της σκηνοθεσίας και του χορού. Το πάγιο αίτημα μας για Ανώτατη Καλλιτεχνική Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, μπαίνει στο προσκήνιο και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Στα σύνθετα προβλήματα που προκύπτουν από το καθεστώς τις ιδιωτικής εκπαίδευσης σε σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία, τις πληρωμές των διδάκτρων από τους σπουδαστές για τις σχολές όπως και η πληρωμή όλων των μισθών των εργαζομένων σε αυτές οφείλει να δώσει απάντηση το κράτος και η κυβέρνηση! Επιδιώκουμε την ενότητα των σπουδαστών με τους εργαζόμενους καθηγητές μας και υπόλοιπο προσωπικό των σχολών μας απέναντι σε αυτήν την κατάσταση!

Σαν Σύλλογος θεωρούμε ότι ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες χρειάζεται να δείξουμε την αλληλεγγύη μας και καλούμε όλου τους συναδέλφους μας οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των συνθηκών να μην διστάσουν να έρθουν σε επαφή μαζί μας έτσι ώστε έμπρακτα να βοηθήσουμε.

Τρόποι επικοινωνίας

Τηλ: 6944319464

e mail: [email protected]

Facebook: Σύλλογος σπουδαστών σχολών χορού, θεάτρου, κινηματογράφου»


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις