Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Μαϊθριπάλα Σιρισένα, ανακοίνωσε ότι στη Σρι Λάνκα θα μπει σε εφαρμογή έκτακτος νόμος για λόγους εθνικής ασφαλείας που θα απαγορεύει σε γυναίκες να καλύπτουν το πρόσωπο τους σε δημόσιους χώρους. 

Ο λόγος της επιβολής του έκτακτου νόμου έρχεται μετά τη δολοφονία τουλάχιστον 350 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων την ημέρα που οι καθολικοί γιόρταζαν την Κυριακή του Πάσχα στη Σρι Λάνκα και βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν σε εκκλησίες και ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας το να μην κρύβουν οι πολίτες τα πρόσωπα τους σε δημόσιο χώρο. Παρά τη σύλληψη δεκάδων υπόπτων για συμμετοχή στις επιθέσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας «μπορεί να υπάρξει και νέο κύμα επιθέσεων».

Η απόφαση του προέδρου έφερε διαμαρτυρίες από θρησκευτικές οργανώσεις Μουσουλμάνων, που τονίζουν ότι πρόκειται για κίνηση που θέλει να επέμβει στις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Ένας εκ των ηγετών των οργανώσεων, ο Χίλυ Ααχμέντ, δήλωσε πως πρόκειται για απόφαση που οφείλεται σε πολιτικές διαφορές ανάμεσα στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας.

«Είναι ό,τι πιο ηλίθιο να καταφεύγεις σε τέτοια λύση. Τρεις μέρες πριν, η οργάνωση μας ζήτησε εθελοντικά από κάθε γυναίκα που θέλει να φορά ύφασμα που καλύπτει το πρόσωπο, να μην βγαίνει σε δημόσιους χώρους για λόγους ασφαλείας. Το βλέπουμε αυτό ως μια αντανάκλαση της σύγκρουσης μεταξύ του προέδρου και του πρωθυπουργού. Καταδικάζουμε αυτή την απόφαση. Δεν θα δεχθούμε από τις Αρχές να εμπλακούν στα θρησκευτικά μας δικαιώματα, χωρίς να έχουν συμβουλευτεί πρώτα την θρησκευτική ηγεσία». Όπως σημειώνει το BBC, εκτιμάται ότι στη Σρι Λάνκα είναι μικρός ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν να καλύψουν εντελώς το πρόσωπο τους.