Η Στέρτζεον είπε ότι η κυβέρνησή της βρίσκεται σε επαφή με την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τόνισε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή.

Πρόσθεσε ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ότι σχεδιάζει να παρουσιάσει τη θέση της Σκωτίας απευθείας στην Κομισιόν.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ιδρύεται ένα συμβούλιο εμπειρογνωμόνων για να συμβουλεύσει την κυβέρνηση της Σκωτίας πώς να επιτύχει τους στόχους της και να διατηρήσει τους δεσμούς με την ΕΕ.

Εμφανίστηκε, επίσης, αποφασισμένη να διατηρήσει η Σκωτία την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά. «Προτεραιότητά μου είναι να προστατεύσω τη σχέση της Σκωτίας και τη θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε.

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας, η Στέρτζεον, η οποία έχει πει ότι είναι «στο τραπέζι» η πιθανότητα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, εμφανίστηκε πιο επιφυλακτική, λέγοντας ότι δεν ζητά άμεσα δημοψήφισμα για τη Σκωτία, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο το κενό ηγεσίας» στο Γουστμίνστερ.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας δήλωσε υπερήφανη που η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και δήλωσε αποφασισμένη να κάνει τη φωνή της Σκωτίας να ακουστεί.

Απευθυνόμενη σε πολίτες χωρών – κρατών της ΕΕ που ζουν στη Σκωτία, η Στέρτζεον είπε -και καταχειροκροτήθηκε: «Είστε ευπρόσδεκτοι εδώ. Εδώ είναι το σπίτι σας».

Σημείωσε ότι οι πολιτικοί που υποστήριξαν το Brexit θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι για τα σχέδιά τους και επέμεινε ότι δεν μπορεί η χώρα «να παρασύρεται για τους (επόμενους) τρεις μήνες».

«Δεν μπορούμε να παρασυρόμαστε επί τρεις μήνες την ώρα που η κυβέρνηση και το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης στο Γουεστμίνστερ ασχολούνται με τις εσωτερικές εκλογές» τόνισε.

Αναφερόμενη σε πρόσφατες επιθέσεις κατά μεταναστών, η Στέρτζεον σημείωσε ότι η προκατάληψη, το μίσος και ο ρατσισμός δεν θα είναι ανεκτά «τώρα ή ποτέ».

«Να εργαστούμε μαζί για να μετατρέψουμε αυτή τη στιγμή απογοήτευσης και θλίψης σε μία νέα και πολλά υποσχόμενη αρχή» τόνισε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας.