Η τεχνική μελέτη για τη δολοφονία Φύσσα διαψεύδει τους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ (video)

Το απόγευμα της Παρασκευής, το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture παρουσίασε ολόκληρη την τεχνική μελέτη για τη δολοφονία Φύσσα. Η μελέτη, που προέκυψε από τον συγχρονισμό βίντεο, καταθέσεων και ηχητικών αρχείων της αστυνομίας, αποδεικνύει την οργανωμένη φύση της επίθεσης από τους χρυσαυγίτες κι επίσης, διαψεύδει βασικά σημεία των καταθέσεων των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ σχετικά με τις ενέργειές τους εκείνο το βράδυ.
|

Η μελέτη επιβεβαίωσε την οργανωμένη φύση της επίθεσης αλλά και έθεσε νέα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο των αστυνομικών στην υπόθεση και την αποτυχία τους να αποτρέψουν την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ολόκληρο το βίντεο 43 λεπτών παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που οργάνωσε η οικογένεια Φύσσα στον Πειραιά με αφορμή την πέμπτη επέτειο της δολοφονίας.

Η οικογένεια Φύσσα προσέγγισε το κέντρο τον Απρίλιο 2017 και η έρευνα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2017. Από το αποτέλεσμα της μελέτης προέκυψε μία λεπτομερής αναφορά των γεγονότων που οδήγησαν στην δολοφονία. Η μελέτη πήρε την μορφή βίντεο 43 λεπτών και συνοδευτικής αναφοράς 49 σελίδων. Η έρευνα περιλαμβάνει εικόνες από τα βίντεο καμερών της περιοχής. Από τις εικόνες αυτές προκύπτει η θέση των αστυνομικών των ομάδων ΔΙΑΣ 408-01 και 410-01 σε σχέση με το σημείο της δολοφονίας, καθώς και άλλων εμπλεκομένων προσώπων που υπήρξαν μάρτυρες του συμβάντος.


Η ερευνητική ομάδα εξέτασε βίντεο από κοντινές κάμερες ασφαλείας, απομαγνητοφωνήσεις του εσωτερικού συστήματος επικοινωνίας της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ, και καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων. Τα βίντεο συγχρονίστηκαν μεταξύ τους και τοποθετήθηκαν στον σωστό χρόνο μέσω της σύνδεσής του με τα ηχητικά αρχεία. Τα ηχητικά αρχεία συγχρονίστηκαν ακολουθώντας την ροή του διαλόγου και ταυτοποιώντας μακρινούς ήχους στο βάθος των κλήσεων.

Σημειώνεται ότι η υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής επιχείρησε να εμποδίσει την προβολή της στο δικαστήριο.

«Όλοι τώρα τοπική, δεν θα περιμένουμε μακρινούς, τώρα»

Παράλληλα, η έρευνα καταγράφει αναλυτικά και παρουσιάζει την αλληλουχία των τηλεφωνημάτων μεταξύ μελών της Χρυσής Αυγής, του πυρηνάρχη Νίκαιας Γιώργο Πατέλη και του βουλευτή, Γιάννη Λαγού, μία ώρα πριν την επίθεση στον Παύλο Φύσσα και την παρέα του. Σύμφωνα με τη μελέτη, που βασίζεται σε ντοκουμέντα που έχουν κατατεθεί στο δικαστήριο, μετά από τηλέφωνο με τον Λαγό, ο Πατέλης στέλνει ένα μαζικό μήνυμα στα μέλη του πυρήνα Νίκαιας: «όλοι τώρα τοπική, δεν θα περιμένουμε μακρινούς, τώρα».

Η ομάδα των χρυσαυγιτών ξεκινάει από τα γραφεία στη Νίκαια και κατευθύνονται μαζικά με τα μηχανάκια, μέχρι το Κερατσίνι. «Όταν ο Παύλος και οι φίλοι του βγήκαν από την καφετέρια, αντίκρισαν μια ομάδα χρυσαυγιτών να τους περιμένει στο απέναντι πεζοδρόμιο». Στις 23:54 σύμφωνα με ηχητικό ντοκουμέντο, οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ λαμβάνουν την κλήση για να παρέμβουν. Στις καταθέσεις τους όμως, οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ υποστηρίζουν, ψευδώς σύμφωνα με τη μελέτη, ότι έλαβαν την κλήση στις 23:59 και ισχυρίστηκαν ότι έφτασαν πολύ αργά για να αποτρέψουν με τη δολοφονία. Ο συγχρονισμός όμως των βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας των γύρω κτιρίων, των καταθέσεων και των ηχητικών της αστυνομίας, τους διαψεύδει.

«Οι αστυνομικοί ήταν εκεί κι έκαναν τον κύκλο του τετραγώνου»

Σύμφωνα με τη μέλέτη του ερευνητικού κέντρο, οι αστυνομικοί φαίνεται να λένε ψέματα στις καταθέσεις τους για τον χρόνο άφιξής τους και τις κινήσεις τους πριν τη δολοφονία; Όπως αναφέρει το κέντρο στο βίντεο, «στις μαρτυρίες τους στη δίκη της Χρυσής Αυγής, οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι έσπευσαν στο σημείο. Ο συγχρονισμός όμως του οπτικοακουστικού υλικού αποδεικνύει ότι βρίσκονταν εκεί, 5 λεπτά πριν τη δολοφονία». Στις 23:58 συγκεκριμένα, αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ αναφέρει στο κέντρο ότι βρίσκονται εκεί, ενώ στις καταθέσεις τους οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι δέχθηκαν την κλήση για να επέμβουν στις 23:59.

Μάλιστα, το υλικό από τις κάμερες δείχνει ότι οι αστυνομικοί «αποφάσισαν να κάνουν τον κύκλο του τετραγώνου, κάτι που δεν διαβίβασαν στο κέντρο επιχειρήσεων της ΔΙΑΣ αλλά και δεν ανέφεραν σε καμία από τις μαρτυρίες τους». Η πρόσκαιρη αποχώρηση των αστυνομικών, σύμφωνα με την χωρική ανάλυση της μελέτης, φαίνεται να γίνεται την στιγμή που φτάνει στο σημείο η δεύτερη ομάδα χρυσαυγιτών, ένα κονβόι 8 μοτοσυκλετών και δύο αυτοκινήτων, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο Ρουπακιάς.


Το δεύτερο κονβόι χρυσαυγιτών πλησιάζει, ενώ οι αστυνομικοί φαίνεται να κάνουν τον γύρο του τετραγώνου

Το γεγονός ότι οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ βρίσκονταν εγκαίρως στο σημείο, επιβεβαιώθηκε από το ηχητικό. Αστυνομικός της ΔΙΑΣ επίσης φαίνεται να αναφέρει ψευδώς στο κέντρο ότι στο σημείο βρίσκεται «μόνο η ομάδα τους» ενώ σύμφωνα με τα βίντεο υπάρχει και δεύτερη ομάδα ΔΙΑΣ στο σημείο μαζί τους, από το Πέραμα. Για μερικά λεπτά η αστυνομία είναι σε ρόλο παρατηρητή, ενώ αποφασίζει να επέμβει μετά το μαχαίρωμα του Φύσσα από τον Ρουπακιά, αναφέροντας ότι «προσπαθούμε να χωρίσουμε τα άτομα».

«Αυτά τα νέα ευρήματα, εγείρουν ερωτήματα, για την εγκυρότητα των καταθέσεων των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, αλλά και την αποτυχία τους να αποτρέψουν τη δολοφονία Φύσσα», καταλήγει η έρευνα.

Ολόκληρο το κείμενο της μελέτης εδώ

Ξέρουν εξαρχής ότι «δεν τον σκότωσε για το ποδόσφαιρο»

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι από την πρώτη στιγμή οι αστυνομικοί εμφανίζονται να γνωρίζουν ότι πρόκειται για ομάδα χρυσαυγιτών, κάτι που αναφέρουν σε πολλές περιπτώσεις στο κέντρο. Ωστόσο η πρώτη ενημέρωση που κυκλοφορεί στα ΜΜΕ μέσω του αστυνομικού ρεπορτάζ (και οδήγησε στο διαβόητο «τον σκότωσε για το ποδόσφαιρο του ΣΚΑΙ») είναι ότι «δράστης και θύμα διαπληκτίστηκαν αρχικά για το ποδόσφαιρο και στη συνέχεια ακολούθησε πολιτική αντιπαράθεση.

Τα συμπεράσματα της μελέτης:

Από το αποτέλεσμα της μελέτης προέκυψε το ακριβές χρονοδιάγραμμα της δολοφονίας και η σχετική θέση των εμπλεκόμενων προσώπων: του θύματος, των δραστών και της αστυνομίας.

Από το συγχρονισμένο υλικό παρατηρήθηκαν τα εξής:

  • Η άφιξη τεσσάρων αστυνομικών μοτοσυκλετών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στις 23:58:11. Σημειώνεται ότι περίπου τρία λεπτά αργότερα οι αστυνομικοί δήλωσαν στο εσωτερικό σύστημα επικοινωνίας τους ότι ήταν μόνο μία ομάδα (2 μοτοσυκλέτες/4 αστυνομικοί) παρούσα. Επίσης στις καταθέσεις τους δήλωσαν ότι έλαβαν την κλήση για να παρέμβουν μόνο στις 23:59.
  • Η άφιξη μίας πομπής αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών με κατεύθυνση από την λεωφόρο Σαλαμίνος (που οδηγεί στα γραφεία της Χρυσής Αυγής Νίκαιας) προς την καφετέρια Κοράλλι (όπου ξεκίνησε η εμπλοκή) στις 23:59:08. 
  • Στις 23:59:40 οι τέσσερις αστυνομικές μοτοσυκλέτες ξαναεμφανίσθηκαν επί της οδού Τσαλδάρη – εκτιμάται ότι έκαναν τον κύκλο του οικοδομικού τετραγώνου (γεγονός που δεν μεταβίβασαν στο κέντρο τους ούτε ανέφεραν στις καταθέσεις τους).
  • Στις 00:01:49 φάνηκαν άτομα να τρέχουν επί της οδού Τσαλδάρη και να στρίβουν ανατολικά στην οδό Ξάνθου.
  • Παρατηρήθηκε επίσης η άφιξη ενός αυτοκινήτου ασημί Nissan Almera, ο οδηγός τους οποίου, εκτιμάται ότι ήταν ο Γ. Ρουπακιάς, ο οποίος εξήλθε κοίταξε προς το σημείο του εγκλήματος και ύστερα ξαναμπήκε στο αυτοκίνητο, έκανε οπισθογωνία και εισήλθε στην οδό Τσαλδάρη ενάντια στο ρεύμα της κυκλοφορίας (00:02:10-00:03:00).
  • Η δολοφονία υπολογίζεται ότι έλαβε χώρα μεταξύ των 00:03:23 και 00:04:06.
  • Εντός του χρονικού πλαισίου της δολοφονίας, στις 00:03:35, ένας εκ των αστυνομικών διαβίβασε στο κέντρο επιχειρήσεων της ΔΙ.ΑΣ. οτι ‘προσπαθούν να χωρίσουν τα άτομα’.
  • Στις 00:05:20, οι αστυνομικοί διαβίβασαν στο Κέντρο επιχειρήσεων της ΔΙ.ΑΣ. ότι ο Παύλος Φύσσας είχε τραυματιστεί.

Το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture

Το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture (FA) έχει την έδρα του στο Goldsmiths, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.  Αποτελείται από μία ομάδα αρχιτεκτόνων, επιστημόνων, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, τεχνολόγων, κι άλλων ειδικών και πραγματογνώμων. Το κέντρο αναλαμβάνει χωρική και πολυμεσική έρευνα εκ μέρους διεθνών εισαγγελέων, ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς και άλλων πολιτικών ή περιβαντολογικών μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ).  


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις