Η Άμυνα της Ροζάβα απέστειλε σε Ελβετικό Εργαστήριο δείγμα από το δέρμα πληγέντων Κούρδων αγωνιστών, και το εργαστήριο επιβεβαίωσε ότι έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά, και συγκεκριμένα λευκός φώσφορος – υλικό ιδιαίτερα τοξικό και απαγορευμένο από τις συμβάσεις της Γενεύης-, στις τουρκικές επιθέσεις εναντίον Κούρδων της Σερεκανίγια.

Συγκεκριμένα, δείγμα δέρματος απεστάλη στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Wessling, της Ελβετίας, το οποίο και επιβεβαίωσε ότι «το είδος του τραύματος (χημικό έγκαυμα) και το υψηλό ποσοστό φωσφόρου, σε σχέση με τις φυσιολογικές τιμές, που εντοπίστηκε στο δείγμα, αποδεικνύει ότι έχουν χρησιμοποιηθεί πυρομαχικά που περιέχουν λευκό φώσφορο». Το υπουργείο Αμύνης της Τουρκίας αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι «είναι σε όλους γνωστό ότι οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δε διαθέτουν χημικά όπλα».

Παράλληλα, αυξάνονται οι καταγγελίες για βομβαρδισμούς κατά Γιαζίντι και Κούρδων, από την Άγκυρα, στο βόρειο Ιράκ. Από το 2017 η Τουρκία επιτίθεται κατά των κοινοτήτων Γιαζίντι και Κούρδων σε περιοχές που δεν της ανήκουν, και με αφορμή τον εμφύλιο της Συρίας. Είναι γνωστή η επίθεση στο Αφρίν το 2018 όπως και η επίθεση του Οκτώβρη του 2019 στο Τελ Αμπυάντ, που υποχρέωσαν σε νέα προσφυγιά τους Γιαζίντι και την αριστερή πολιτοφυλακή. Αλλά μετά την ρωσοτουρκική συμφωνία για τη βόρεια Συρία, οι τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις βομβαρδίζουν, με F-16, σειρά περιοχών, στο Ιράκ, όπου κατοικούν οι Γιαζίντι ή ελέγχονται από το PKK – που, η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.

Οι Τούρκοι συνεχίζουν να προωθούνται στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, χρησιμοποιώντας συριακά εδάφη, ειδικά όπου υπάρχει παρουσία συμμάχων του ΡΚΚ, όπως οι Γιαζίντι αντιστασιακές ομάδες της Σιντζάρ. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το Ιράκ επιτρέπει την συγκεκριμένη τουρκική δραστηριότητα, καθώς οι επιθέσεις έχουν επιταθεί μετά την 9η Ιανουαρίου, οπότε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας επισκέφτηκε επίσημα τη Βαγδάτη.