Όπως δήλωσε σε ΜΜΕ της Τουρκίας ο Γιλντιρίμ, η Άγκυρα θεωρεί πως οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που κρατούνται στην Αθήνα έχουν αποδεδειγμένα συμμετάσχει στην απόπειρα πραξικοπήματος. Υποστήριξε ότι η Δικαιοσύνη της Τουρκίας θα αποφασίσει για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται καθώς πέρασαν τα σύνορα στον Έβρο.

«Εκείνοι έκαναν πραξικόπημα στην Τουρκία, σκότωσαν ανθρώπους, έβλαψαν μια χώρα. Τώρα αυτοί οι Έλληνες στρατιωτικοί βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης και η δικαιοσύνη θα πράξει τα δέοντα. Εμείς δεν έχουμε να κάνουμε κάτι. Εμείς δεν παρεμβαίνουμε στη δικαιοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιλντιρίμ.

Υπενθυμίζεται ότι το 1ο Ειρηνοδικείο Αδριανούπολης, στο οποίο είχαν προσφύγει οι δικηγόροι των δύο στρατιωτικών, αποφάνθηκε προ ημερών  ότι είναι αναρμόδιο να εξετάσει την ένσταση, αφού την απόφαση είχε λάβει το 2ο Ειρηνοδικείο Αδριανούπολης στο οποίο και παρέπεμψε την αίτηση. Το 2ο Ειρηνοδικείο Αδριανούπολης επιλήφθηκε άμεσα της ένστασης, την οποία και απέρριψε με την ίδια αιτιολογία, που είχε λάβει προχθές. Με αυτή την απόφαση οι δύο στρατιωτικοί παραμένουν προφυλακισμένοι, περιμένοντας την κατάθεση του κατηγορητηρίου ούτως ώστε ο δικαστής να ορίσει δικάσιμο για την υπόθεσή τους.

Ήταν είναι το τρίτο αίτημα αποφυλάκισης που απορρίπτεται, ενώ δεν έχει απαγγελθεί κατηγορίες στους δύο στρατιωτικούς. Το σκεπτικό των τουρκικών αρχών ανέφερε ότι «το μέτρο προφυλάκισης είναι σε λογικό πλαίσιο αν ληφθεί υπόψη ότι η προβλεπόμενη από τον νόμο ποινή είναι 5ετής φυλάκιση», και πως «η αποφυλάκισή τους με περιοριστικά μέτρα δεν θα είναι επαρκής».