Στις 30 Ιουλίου το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας διεξήγαγε πολύωρη συνάντηση υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών και στρατιωτικών στελεχών. Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής.

Όπως αναφέρει ανώτατο όργανο ασφαλείας της Τουρκίας και μεταδίδει η Hurriyet «η αφαίρεση ορισμένων τρομοκρατών, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων αξιωματούχων του PYD / YPG, παρακλαδιού της τρομοκρατικής οργάνωσης του ΡΚΚ στη Συρία, από την κόκκινη προειδοποίηση και χωρίς να εκδοθεί μια κόκκινη προειδοποίηση για ορισμένους τρομοκράτες της FETÖ, πλήττει πολύ τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και τον ιδρυτικό σκοπό της Ιντερπόλ».

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη Τουρκία, η κυβέρνηση της χώρας έχει πιέσει τη διεθνή κοινότητα αλλά και την Ιντερπόλ για συμμαχία εναντίον των μελών του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο οι τουρκικές αρχές θεωρούν ενορχηστρωτή της προσπάθειας πραξικοπήματος. Πολλά από τα μέλη του κινήματος διέφυγαν από την Τουρκία και είναι εγκατεστημένα σε άλλα κράτη., τα οποία ο Ερντογάν προσπαθεί να πείσει και να πιέσει να συνδράμουν στους σκοπούς της κυβέρνησής του.

Ωστόσο τα δυτικά κράτη δεν συγκαταλέγουν το κίνημα των Γκιουλενιστών στις τρομοκρατικές οργανώσεις και εμφανίζονται δύσπιστα όσο αφορά τα επιχειρήματα που προβάλλει η Τουρκία σχετικά με την FETÖ.