X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Αλληλοκατηγορίες Ελλάδας – Τουρκίας για ένταση στην Αν. Μεσόγειο

Νέα ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία προέκυψε την Πέμπτη. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, παράγοντες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εμπόδισαν πριν από λίγη τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο και ακολουθούσε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι το Μπαρμπαρός χρειαζόταν άδεια από την ελληνική πλευρά, με τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για αβάσιμους ισχυρισμούς. Το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας καλεί την Ελλάδα να τηρεί τους κανόνες καλής γειτνίασης και να μην προκαλεί εντάσεις στη Μεσόγειο.
Nikos Libertas / SOOC
|

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, η τουρκική κυβέρνηση εξέφρασε την ενόχληση της  για το ότι η φρεγάτα «Νικηφόρος Φώκας» που ακολουθεί το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός, το οποίο διεξάγει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, επιχείρησε να «παρενοχλήσει» το τουρκικό σκάφος, με αποτέλεσμα να παρέμβουν δυνάμεις του τουρκικού ναυτικού.

«Η Τουρκία δεν σέβεται τους διεθνείς κανόνες»

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την Τετάρτη ανακοίνωση, στην οποία υπογράμμιζε πως για μια κόμη φορά η Τουρκία δεν σέβεται τους διεθνείς κανόνες και τις προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες.

«Την Τρίτη 16, Οκτωβρίου αναγγέλθηκε με Navtex από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας ότι το πλοίο Mπαρμπαρός πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών».

Η Τουρκία κουνάει το δάκτυλο στο ΥΠΕΞ

Σε απάντηση της ανακοίνωσης του ελληνικού ΥΠΕΞ, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, υπογράμμισε ότι η ελληνικοί ισχυρισμοί είναι εντελώς αβάσιμοι και κάλεσε την Ελλάδα να μην επιμένει σε εξωπραγματικούς ισχυρισμούς και κινήσεις που διαταράσσουν τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Το σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά σήμερα το πρωί ξεκίνησε νέες σεισμικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας στην Μεσόγειο. Η ανακοίνωση που έκανε χθες το ελληνικό Υπ. Εξωτερικών είναι τελείως αβάσιμη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η επιμονή της Ελλάδας σε εξωπραγματικούς ισχυρισμούς δεν θα οδηγήσει σε τίποτε άλλο πέρα από τη ζημιά στις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η Τουρκία θα εξακολουθεί να κάνει χρήση των κυριαρχικών δικαιωμάτων που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα.
Με αυτήν την αφορμή συνιστούμε στην Ελλάδα να αποφεύγει ενέργειες που θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση στην περιοχή».


Προειδοποιήσεις από το τουρκικό υπ. Ενέργειας

Το Anadolu επικαλείται πληροφορίες του υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας, το οποίο καλεί την Ελλάδα να μην προκαλεί εντάσεις στην περιοχή της Μεσογείου, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες για να πραγματοποιεί έρευνα στην ΑΟΖ της.

«Συμβουλεύουμε την Ελλάδα να μην στρέφεται σε παράνομες ενέργειες που μπορούν να διαταράξουν τις σχέσεις καλής γειτνίασης ανάμεσα στις δύο χώρες. Πρέπει να αποφεύγουν κινήσεις που θα προκαλούν εντάσεις εντάσεις στην περιοχή της Μεσογείου. Το να προσπαθούν να αποτρέψουν τις τουρκικές δραστηριότητες  που πραγματοποιούνται στην οικονομική μας ζώνη, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους διεθνείς νόμους».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις