Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, που χαρακτήρισε «αιτία πολέμου» ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, που προανήγγειλε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκάλεσαν την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία «να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη δεσμεύουν  όλα τα κράτη του κόσμου», επισημαίνοντας πως η Άγκυρα δεσμεύεται από το Άρθρο 2 (4) του Χάρτη του ΟΗΕ για την τήρηση των κανόνων περί Διεθνούς Δικαίου.«Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου.

Καλούμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη δεσμεύουν  όλα τα κράτη του κόσμου. Δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά και αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τις υπερασπιστεί αφού η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους.

Η Τουρκία δεσμεύεται από το Άρθρο 2 (4) του Χάρτη των Η.Ε., μεταξύ άλλων. Αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά. Σε κάθε περίπτωση, της υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία».

«Αιτία πολέμου» χαρακτηρίζει η Τουρκία την απόφαση της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

Σημειώνεται ότι η Τουρκία, με απόφαση της Εθνοσυνέλευσής της (8/6/1995), μόλις τέθηκε σε ισχύ η Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας, εξέδωσε το γνωστό «casus belli» και έκτοτε θεωρεί ως αιτία πολέμου την επέκταση στα 12 νμ των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.