Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την παράνομη και μονομερή ανακήρυξη της «ανεξαρτησίας» του ψευδοκράτους, που έχει καταδικαστεί διεθνώς από τον ΟΗΕ, ζητώντας την ανάκληση της παράνομης και άκυρης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Όπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση, η Ελλάδα  δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής και θα επιμείνει στην κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και της επανένωσης της Κύπρου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Συμπληρώνονται φέτος 35 χρόνια από την παράνομη και μονομερή ανακήρυξη της “ανεξαρτησίας” του ψευδοκράτους, η οποία έχει διεθνώς καταδικασθεί με τις Αποφάσεις 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η θλιβερή αυτή, για τη διεθνή κοινότητα, επέτειος, υπενθυμίζει σε όλους την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συνεπεία της παράνομης τουρκικής στρατιωτικής εισβολής, της κατοχής μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και του εποικισμού του.

Η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με τις ως άνω Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που απαιτούν την ανάκληση της παράνομης και άκυρης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Περαιτέρω, την καλούμε να εργαστεί για την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης του Κυπριακού Ζητήματος που θα διασφαλίσει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που απορρέουν από τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα, τασσόμενη στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής και θα συνεχίσει να συμβάλει σταθερά και υπεύθυνα, στην αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας στην Κύπρο, η οποία μπορεί να επιτευχθεί, μόνο μέσω, του τερματισμού της κατοχής, της κατάργησης του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και της επανένωσης της Κύπρου, στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ην. Εθνών».

Νέες προκλητικές δηλώσεις από Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε κατά την ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής προϋπολογισμού στην Τουρκία ότι όσοι ζητούν μηδέν εγγυήσεις για το κυπριακό και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων θα πρέπει «να ξυπνήσουν από το όνειρο».

Παράλληλα, δήλωσε ότι στο θέμα των νησιών του Αιγαίου έχει γίνει η κατάλληλη ενημέρωση στα κόμματα της αντιπολίτευσης και έχουν δοθεί όλες οι εξηγήσεις, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος εξηγήσεων. «Μέχρι την κρίση των Ιμίων του 1996 ό,τι έγινε, έγινε. Μετά από αυτό, καμιά κυβέρνηση δεν έχει ευθύνη σε αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει καμιά ντε φάκτο ή νομική αλλαγή σε κανένα από τα νησιά αυτά».

Σχετικά με τις διερευνητικές συνομιλίες για τα νησιά του Αιγαίου, που ξεκίνησαν πριν από την κυβέρνηση του κόμματος του Ερντογάν, δήλωσε πως υπάρχει και μονόπλευρη επιλογή, πέρα από τη διπλωματία και τα δικαστήρια. «Ξεκίνησαν (οι συνομιλίες) την εποχή του συγχωρεμένου Μπουλέντ Ετζεβίτ. Γιατί; Για το πώς θα διευθετηθούν με την Ελλάδα τα θέματα υφαλοκρηπίδας και χωρικών υδάτων τους. Αν θα τα λύσουμε με την Ελλάδα μέσω διπλωματίας ή αν θα πάμε στο δικαστήριο; Για εμάς υπάρχει και μια ακόμη επιλογή. Εάν η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση και το κράτος μας αξιολογήσει και εκείνη την επιλογή, θα πρόκειται για μια μονόπλευρη επιλογή. Αυτό είναι άλλο πράγμα».