Η Τουρκία θέτει και επίσημα στον ΟΗΕ  το θέμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και υπογραμμίζει την πρόθεση της να πάει ακόμα πιο μακριά των «Γκρίζων Ζωνών» στο Αιγαίο, εγείροντας αξιώσεις για επέκταση των θαλάσσιων ζωνών της, ακόμα και δυτικά της Ρόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η Τουρκία κάνει λόγο για το δικαίωμα της να έχει θαλάσσιες ζώνες και υφαλοκρηπίδα και δυτικά του 28ου μεσημβρινού (ο οποίος βρίσκεται νότια της Ρόδου), πρακτικά ελαχιστοποιεί όποια επήρεια έχουν τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη, υπονοώντας ευθαρσώς ότι επιζητεί την οριοθέτηση με κύριο συμβαλλόμενο τη Λιβύη.

Η Αγκυρα αντιμετωπίζει την περιοχή από τον 28ο έως και τον 32ο μεσημβρινό ως απαραβίαστη τουρκική υφαλοκρηπίδα (σε αυτήν περιλαμβάνεται η μισή Ρόδος και το Καστελλόριζο με το νησιωτικό σύμπλεγμά των Ρω και Στρογγύλη), καλώντας την Ελλάδα, αλλά και τρίτες χώρες, όπως η Λιβύη ή η Αίγυπτος, να συζητήσουν για την περιοχή που βρίσκεται δυτικά της Ρόδου, χωρίς πάντως να προσδιορίζει με ακρίβεια τα όρια. Η Αγκυρα θέτει, πρακτικά, υπό συζήτηση το καθεστώς της υφαλοκρηπίδας από τα δυτικά της Ρόδου έως την Κρήτη.

Η επιστολή του μόνιμου απεσταλμένου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, αναφέρει ότι τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας θα ακολουθήσουν «μια μέση γραμμή ανάμεσα στην τουρκική και την αιγυπτιακή ακτογραμμή μέχρι ένα σημείο στα δυτικά του 28ου μεσημβρινού, το οποίο θα καθορισθεί βάσει μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο καθώς και στη Μεσόγειο, με όλα τα εμπλεκόμενα κράτη σε συμφωνία με την αρχή της ισότητας και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ειδικές και σχετικές προϋποθέσεις που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,  παράρτημα της επιστολής επισυνάπτεται και ένα νέο κεφάλαιο συντεταγμένων με τίτλο «Πέρα από τον 28ο μεσημβρινό», στο οποίο τονίζεται ότι «η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα να καταθέσει γεωγραφικές συντεταγμένες της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στα δυτικά του 28ου μεσημβρινού, που εκτείνονται στα εξωτερικά όρια των χωρικών υδάτων των νησιών που αντίκεινται στη συγκεκριμένη περιοχή της Μεσογείου, δεδομένου ότι τα νησιωτικά χαρακτηριστικά σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή δεν μπορούν να αποκόψουν την προβολή των τουρκικών ακτών και της υφαλοκρηπίδας».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι «οι τουρκικοί ισχυρισμοί και η αναφορά σε συγκεκριμένες συντεταγμένες είναι νομικώς αβάσιμοι, εσφαλμένοι και αυθαίρετοι, στον βαθμό που παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στην περιοχή. Επίσης, η αναφορά στην εν λόγω επιστολή σε δικαιώματα της Τουρκίας δυτικά του 28ου μεσημβρινού μέχρι σημείου το οποίο θα καθορισθεί βάσει μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο, καθώς και στη Μεσόγειο, με όλα τα εμπλεκόμενα κράτη, συνιστά ανοικτή παρέμβαση στο δικαίωμα της Ελλάδος να συνομολογεί συμφωνίες οριοθέτησης με τρίτα κράτη».

Νέα στρατιωτική συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του militaire.gr,  η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση «εθνικής ενότητας της Λιβύης» υπέγραψε νέα στρατιωτική συμφωνία με την Τουρκία, τον βασικό της σύμμαχο στην αντιπαράθεσή της με τον Χαλίφα Χαφτάρ, ένας από τους επίδοξους κυβερνήτες της Λιβύης.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν επεσήμανε σήμερα ότι το νέο πρωτόκολλο αποτελεί «μια πιο ευρεία εκδοχή της ήδη υπάρχουσας στρατιωτικής συμφωνίας- πλαίσιο» μεταξύ των δύο χωρών. Ο Αλτούν δήλωσε ότι η νέα συμφωνία «θα ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των στρατών μας» και κάλεσε «τις υπεύθυνες πλευρές»  να στηρίξουν την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση Σάρατζ.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζει ότι η συμφωνία ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη δεν μπορεί να «πατήσει σε δικαιώματα τρίτων χωρών, καθώς με αυτό τον τρόπο θα παραβίαζε το Διεθνές Δίκαιο. «Η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών».