Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε την Τετάρτη ότι «καταβάλλουμε προσπάθειες για μία λύση, η οποία μπορεί να θέτει υπό εγγύηση τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων», υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι το κύριο μέλημα της Άγκυρας, ενώ επισήμανε πως δεν θέλουν να συνεχιστεί η κόντρα για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, αρκεί η Κύπρος να δεχτεί το μοίρασμα τους.

«Το ζήτημα του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα. Εμείς δεν βλέπουμε το φυσικό αέριο γύρω από την Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο ως ένα ζήτημα που μας χωρίζει και δεν θέλουμε να το βλέπουμε έτσι».

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, η λύση μπορεί να προκύψει μόνο αν γίνει δεκτό το αίτημα της Άγκυρας για διαμοιρασμό. «Επιθυμούμε να ενισχύσουμε την ευημερία και σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου μοιραζόμενοι από κοινού τις πηγές γύρω από την Κύπρο και τη Μεσόγειο. Μόνο ένα πράγμα θέλουμε. Είναι πάρα πολύ αυτό που ζητούμε; Είναι τόσο απλό. Θα μάθουμε να μοιραζόμαστε. Όταν συμμορφούμενοι με δίκαιο κάνουμε διαμοιρασμό, τότε και λύση έρχεται και δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στο θέμα του διαμοιρασμού».