Λίγο μετά τις 15:30 ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το κύριο ζήτημα της δίωρης σχεδόν συνεδρίασης ήταν οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον Γ. Κατρούγκαλο να ενημερώνει τους αρμόδιους επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής όλων των κομμάτων -πλην του ΚΚΕ που αυτοβούλως δεν συμμετέχει, καθώς και του ναζιστικού κόμματος που δεν προσκαλείται- και για την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβει «στοχευμένα μέτρα» σε βάρος της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Τετάρτης έλαβαν μέρος ο Κώστας Δουζίνας, η βουλευτής Μαρία Τριανταφύλλου και ο συντονιστής του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, Παναγιώτης Τριγάζης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ΝΔ εκπροσώπησαν ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, και ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Σαββαΐδης. Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  παρευρέθησαν ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Πέτρος Ευθυμίου, εκ μέρους του Ποταμιού ο Νίκος Νυφούδης και ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Κακλίκης, ενώ εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο πρέσβης εκ προσωπικοτήτων Ελευθέριος Καραγιάννης, με την Ένωσης Κεντρώων τέλος να εκρποσωπείται από τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του κόμματος, Ελένη Μαρτσούκου και τον Γιώργο Κουτουλάκη.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ακόμη, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γιάννης Μπράχος, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, ο διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού Γιώργος Μπακατσιάνος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών.

Η συνεδρίαση του ΕΣΕΠ το μεσημέρι της Τετάρτης είναι η Τρίτη μέσα στο έτος, με την τελευταία να λαμβάνει χώρα στις 19 Απριλίου, έχοντας ως κύριο αντικείμενο το σχέδιο συγκρότησης Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας καθώς και τρέχοντα θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του κυπριακού ζητήματος.

Λοβέρδος: «H ανευθυνότητα έχει κι αυτή ένα όριο»

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για «ανευθυνότητα» και «εξυπηρέτηση μικροκομματικού συμφέροντος σε βάρος των συμφερόντων της χώρας», καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωσή του ότι «η κυβέρνηση γνώριζε και μας είχε ενημερώσει από το 2018 ότι επίκειτο τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ. Τον Απρίλιο του 2019 μας ενημέρωσε, μετά από ερώτησή μας, πως ισχύει η απειλή και πως πράττει τα δέοντα για να την αντιμετωπίσει. Σήμερα, ο υπουργός, μετά τη γεώτρηση, μας είπε πως η κυβέρνηση μελετά μέτρα αντιμετώπισης. Δηλαδή, επί επτά μήνες τί έκανε;»

Παράλληλα διερωτάται ότι «αφού ούτε τα ενδεχόμενα μέτρα δεν μελέτησε ακόμη και έτσι δεν μπορεί να μας τα πει, πέραν των ήδη γνωστών, για ποιο λόγο συγκαλείται σήμερα το ΕΣΕΠ; Και γιατί δεν μας εξηγούν τί συνέβη με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλη Αποστολάκη, με ευκαιρία τη θεατρική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας  (ΚΥΣΕΑ) προ ολίγων ημερών; Και ακόμη, για ποιο λόγο παραιτήθηκε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας που συζητά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την τουρκική πλευρά, επικαλούμενος παρεκκλίσεις από τη σχετική συζήτηση από την Τουρκία και τη θέση πάνω στο τραπέζι θεμάτων, που όχι μόνο δεν συμβιβάζονται με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά αποτελούν περαιτέρω τουρκικές διεκδικήσεις».

Η ανακοίνωση του Α. Λοβέρδου καταλήγει ότι «η ανευθυνότητα έχει κι αυτή ένα όριο. Επιτέλους, φτάνει πια η προσπάθεια εξυπηρέτησης του μικροκομματικού συμφέροντος σε βάρος των συμφερόντων της χώρας».