Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, η κοινοβουλευτική επιτροπή Δικαιοσύνης θα συζητήσει το ζήτημα σε μια υποεπιτροπή, πριν προτείνει τη λήψη αυτού του μέτρου στην Εθνοσυνέλευση.
 
Η απλή πλειοψηφία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, είναι αρκετή για την άρση της ασυλίας των βουλευτών αφού το κυβερνών κόμμα, Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, έχει την αυτοδυναμία. 
 
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, νωρίτερα, είχε εκφράσει την υποστήριξή του να πραγματοποιηθεί ποινική έρευνα σε βάρος των δύο Κούρδων ηγετών.
 
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι εκείνοι πρέπει «να πληρώσουν το τίμημα»για τις δηλώσεις τους υπέρ της αυτονομίας των Κούρδων» και θεωρεί πρέπων να αρθεί η κοινοβουλευτική ασυλία τους για να διευκολυνθεί το έργο της Δικαιοσύνης.
 
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε δηλώσεις που προτρέπουν υπέρ της διαίρεσης της χώρας» τόνισε ο Ερντογάν.
 
Ο Ντεμιρτάς, αρχηγός του φιλοκουρδικού HDP, είχε δηλώσει σε ομιλία του την περασμένη Κυριακή ότι οι Κούρδοι της Τουρκίας πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να ζήσουν αυτόνομα ή «κάτω από την τυραννία ενός άνδρα». 
 
Πολλοί δήμαρχοι κουρδικών πόλεων επίσης διώκονται με τις ίδιες κατηγορίες και περίπου 20 εξ αυτών έχουν ήδη προφυλακιστεί.