Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ στην καθιερωμένη, προ των Συνόδων Κορυφής, επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, «σκοπός της συνάντησής μας είναι να χαράξουμε ένα συγκεκριμένο οδικό άξονα για την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης». 

Οι διαβουλεύσεις των 27 ηγετών στη Σύνοδο της 13ης και 14ης Δεκεμβρίου θα βασιστούν στην έκθεση Ρόμπαϊ για μια “Ευφυή Οικονομική και Νομισματική Ένωση”, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από μία εβδομάδα και στην οποία περιλαμβάνονται οι κοινές προτάσεις των Προέδρων της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. 

Σύμφωνα με την έκθεση Ρόμπαϊ, προτεραιότητα για την ολοκλήρωση της ΟΝΕ αποτελεί η δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, με χρονικό ορίζοντα την 1η Ιανουαρίου του 2014. Ο στόχος αυτός υπολείπεται των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν συμφωνήσει σε σταδιακή λειτουργία του εποπτικού μηχανισμού εντός του 2013. 

Επιπλέον, η έκθεση Ρόμπαϊ προσδιορίζει τρία στάδια για την ολοκλήρωση της ΟΝΕ. Στο πρώτο στάδιο, εντός του 2013, προβλέπονται παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην επίλυση του γόρδιου δεσμού μεταξύ τραπεζών και κρατικών χρεών. Ενός δεσμού που χαρακτηρίζεται η βασικότερη αιτία της κρίσης χρέους που διανύει η Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, και με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, ο Ρόμπαϊ στην έκθεσή του προτείνει το Μάρτιο του 2013 ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) να είναι σε θέση να δανείζει απευθείας στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους. 

Ωστόσο, η Γερμανία εξακολουθεί να προβάλει ενστάσεις τόσο για το θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ΕΜΣ, όσο και για το βραχύ χρονοδιάγραμμα που θέτει η πρόταση Ρόμπαϊ για τη λειτουργία του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού τραπεζών. Παράλληλα, η Γερμανία εμμένει στη θέση της ότι μόνο οι μεγάλες συστημικές τράπεζες θα πρέπει να τεθούν υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ, ενώ η Γαλλία ζητά να τεθούν περί τις 6.000 ευρωπαϊκές τράπεζες υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ. 

Για τους λόγους αυτούς, διπλωματικές πηγές δεν θεωρούν πιθανό η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις για το θέμα της εποπτείας των τραπεζών. 

Εξάλλου, σύμφωνα με την έκθεση Ρομπάι, στο δεύτερο στάδιο (2013-2014) για την ολοκλήρωση της ΟΝΕ, προβλέπεται η θέσπιση μιας ενιαίας αρχής που θα αναλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση ή τη ρευστοποίηση των προβληματικών τραπεζών της ευρωζώνης. Προβλέπεται, επίσης, η δυνατότητα «συμβατικών διακανονισμών»μεταξύ των ευρωπαϊκών οργάνων και των κρατών-μελών που επιθυμούν να λάβουν«στοχευμένη χρηματοδοτική στήριξη». 

Το τρίτο στάδιο, μετά τις ευρωεκλογές του 2014, προβλέπει την δημιουργία ενός «χρηματοδοτικού εργαλείου» που θα στηρίζει τα ευάλωτα κράτη-μέλη από οικονομικούς κλυδωνισμούς. 

Τέλος, ο Ρόμπαϊ στην επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες αναφέρει ότι η συζήτηση για το μέλλον της ΟΝΕ, θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των εργασιών της Συνόδου, παρουσία του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Τη δεύτερη ημέρα της συνόδου οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε θέματα διεύρυνσης της ΕΕ και στην προετοιμασία επόμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, όπως του Μαρτίου του 2013 για θέματα ανάπτυξης και του Δεκεμβρίου του 2013 που θα ασχοληθεί με θέματα άμυνας.