Μιλώντας από το συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο Ντ. Κοστέλο κάλεσε την κυβέρνηση να κρατά χαμηλά τη μπάλα μετά την τεχνική συμφωνία στο Eurogroup και επισήμανε ότι «ο όρος καθαρή έξοδος δεν είναι ίσως η καταλληλότερη και πιο χρήσιμη ορολογία για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος».

Ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση πριν από τις 22 Ιανουαρίου που είναι το επόμενο Eurogroup, προκειμένου να ανοίξει και η συζήτηση για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, αλλά κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο αφού έχει εφαρμοστεί σε απόλυτο βαθμό το τρίτο μνημόνιο.

Συγκεκριμένα, για τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ο Κοστέλο δήλωσε ότι έχει ολοκληρωθεί το 1/3 από τα 110 προαπαιτούμενα που έχουν ζητήσει οι δανειστές. Τόνισε ότι παραμένουν μεγάλες προκλήσεις και μετά τον Αύγουστο του 2018 (που ολοκληρώνεται το τρίτο μνημόνιο)και πρόσθεσε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

82 προαπαιτούμενα σε αναμονή

Με το ένα τρίτο εκ των προαπαιτουμένων να έχουν ολοκληρωθεί, 82 προαπαιτούμενα μέτρα και δράσεις σε σύνολο 110 θα πρέπει να υλοποιηθούν, πριν την ημερομηνία ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος. Σημειώνεται πως το ποσό που θα εκταμιευτεί μέχρι τότε εκτιμάται σε 18,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή που επικαλείται δημοσίευμα του News247, όσα έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές θα πρέπει να νομοθετηθούν, κατά κύριο όγκο πριν τα Χριστούγεννα. Ακόμη, η ίδια πηγή φέρεται να πρόσθεσε πως από τα πολλά μη υλοποιημένα μέτρα, αρκετά είναι «σημαντικά προχωρημένα» και θα κλείσουν σύντομα.

Από  την Κομισιόν υπογραμμίζεται η κρισιμότητα της εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όσο και της συμφωνίας για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ. Αναφορικά με τον ΦΠΑ στα νησιά, μεταφέρεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ, υποστηρίζοντας ωστόσο πως εξετάζει την ανακατεύθυνση κοινοτικών πόρων.

Τέλος, η ίδια πηγή τοποθετεί τις συζητήσεις για το χρέος στον ερχόμενο Μάιο, ενώ υπογραμμίζεται πως οι συμφωνημένες περικοπές συντάξεων και αφορολόγητου για το 2019 και 2020 θα πραγματοποιηθούν κανονικά, με το δημοσίευμα να μεταφέρει δήλωση πως «πρέπει να μένουμε πιστοί στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται».