Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Balkan Insight, η Ζακάριεβα δήλωσε ότι η Βουλγαρία δεν μπορεί να ανάψει το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, λόγω των ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Εξέφρασα τις θέσεις της Βουλγαρίας ως προς το συγκεκριμένο θέμα. Δεν μπορούμε να εγκρίνουμε το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας. Η Βουλγαρία παραμένει ανοικτή σε διάλογο με τη Β. Μακεδονία και θα ήθελα να δω μεγαλύτερες προσπάθειες από μέρους τους, αντί να αναλώνονται σε εκστρατεία κατά της Βουλγαρίας», ανέφερε η ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας και πρόσθεσε πως δεν γίνεται να μένουν άλυτα σημαντικά ζητήματα ανάμεσα σε χώρες της Ένωσης.

Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία δήλωσε θετική στο να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας στην ΕΕ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η Γερμανία αναμένεται να πιέσει τη Βουλγαρία να υποχωρήσει στη θέση της και να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Β. Μακεδονία.