Σύμφωνα με τη δικογραφία, ζητείται άρση της ασυλίας του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής και πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Ανδρέα Λοβέρδου, για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, όπως προέκυψε στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Novartis. Όπως αναφέρεται, η δικογραφία δεν αφορά το ξέπλυμα χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς έχει εξεταστεί σε άλλη φάση της έρευνας.

Την Τρίτη, η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί στην Ολομέλεια την άρση της ασυλίας του πρώην υπουργού Υγείας, καθώς και ο ίδιος κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να την υπερψηφίσουν.

Παρακολουθήστε τη συνεδρίαση της Βουλής:


«Ζητώ την άρση της ασυλίας μου, όπως ακριβώς είχα κάνει και τον περασμένο Απρίλιο στην Ολομέλεια της Βουλής, γιατί δεν ανέχομαι μύγα στο σπαθί μου και θα συντρίψω το «ρασπουτινικό» παραδικαστικό κύκλωμα με τα μέσα που διαθέτει κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα», υποστήριξε ο Ανδρ. Λοβέρδος.

«Έχω ήδη μηνύσει τους επίορκους εισαγγελείς και τον ηθικό αυτουργό, το γνωστό μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης. Θέλω να σημειώσετε πως όταν κατέθεσα τις εξηγήσεις μου δεν πρόβαλα ένσταση αναρμοδιότητας, όπου το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο θα ακολουθούσε τη σταθερή νομολογία των δικαστηρίων και θα την έκανε αποδεκτή, αλλά λειτούργησα όπως όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες. Δηλαδή, δεν αξιοποίησα ούτε τη βουλευτική μου ασυλία ούτε την υπουργική μου ιδιότητα» πρόσθεσε ο ένας εκ των τριών συνολικά για τους οποίους δεν έχει πάει στο αρχείο το σκέλος της υπόθεσης Novartis που τους αφορά, με την τριάδα να συμπληρώνουν οι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Άδωνις Γεωργιάδης.

Σημειώνεται πως η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει για την άρση της ασυλίας δύο ακόμα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρώτος, Κώστας Κυρανάκης, αντιμετωπίζει μήνυση για ρατσιστικό σχόλιο, καθώς το «Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων» προσέφυγε στη Δικαιοσύνη εναντίον του για ρατσιστική αναφορά σε βάρος των Ελλήνων Ρομά. Ο έτερος βουλευτής για τον οποίο υπάρχει αίτημα άρσης της ασυλίας του, Διονύσης Χατζηδάκης, αντιμετωπίζει μήνυση από την περίοδο που ήταν δήμαρχος του Παλαιού Φαλήρου.