Εκατοντάδες ήταν οι διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους του Σάο Πάολο και του Ρίο ντε Τζανέιρο με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για τις αλλαγές που επιφυλάσσει η κυβέρνηση Μπολσονάρο για την παιδεία. Ανάμεσα σε όσα προβλέπονται είναι οι περικοπές για όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης αλλά και το άνοιγμα των δημοσίων πανεπιστημίων σε επενδυτές.

Μαθητές, φοιτητές και συνδικαλιστικές ενώσεις καθηγητών βγήκαν στους δρόμους της Βραζιλίας, με πανό όπως «Μπολσονάρο εχθρός της εκπαίδευσης» και με συνθήματα που καλούσαν τον κόσμο να βγει στον δρόμο ενάντια στις περικοπές, σε μια διαδήλωση που εκτός από την προφανή στόχευσή της ενάντια στις περικοπές, απέκτησε και χαρακτήρα εναντίωσης συνολικά προς το πρόσωπο του ακροδεξιού Βραζιλιάνου προέδρου Μπολσονάρο.

Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση δήλωσε ότι οι περικοπές θα εφαρμοστούν σε όλους τους τομείς της δημόσιας εκπαίδευσης και ισόποσα στην κάθε μια. Πιο συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούλιο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχωράει στην περικοπή 87 εκατομμυρίων δολαρίων από τους σχολικούς προϋπολογισμούς

Να σημειωθεί ότι τα πανεπιστήμια έχουν υποστεί περικοπές στον προϋπολογισμό τους σε ποσοστό 30% ενώ έχουν ανασταλεί όλες οι υποτροφίες για μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές. Τον Μάιο είχαν λάβει χώρα μαζικές διαδηλώσεις ξανά κατά της εκπαιδευτικής πολιτικής με χιλιάδες κόσμου να κατεβαίνει στις διαδηλώσεις.

Νέες διαδηλώσεις φοιτητών εναντίον του Μπολσονάρου στη Βραζιλία