Σύμφωνα με πληροφορίες του The Independent, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ, θα παρουσιάσει την Κυριακή στο συνέδριο των Συντηρητικών νομοσχέδιο κατά των «παράνομων» μεταναστών, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα προς έγκριση στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Ανάμεσα σε άλλα, προβλέπεται η δημιουργία ενός συστήματος δύο βαθμίδων, σύμφωνα με το οποίο «οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα αντιμετωπίζονται διαφορετικά εάν καταβάλουν χρήματα σε συμμορίες κακοποιών για να τους βοηθήσουν να φθάσουν στη Βρετανία»

Παράλληλα, προβλέπεται «η δημιουργία νέων, νόμιμων οδών, έλευσης στη χώρα» για όσους κατά την άποψη της κυβέρνησης διατρέχουν αληθινό κίνδυνο, ενώ έτοιμοι προς απέλαση θα κρίνονται όσοι «διαπράττουν νομικές παραβάσεις και εγκληματούν», δηλαδή άνθρωποι που επιχειρούν να περάσουν σε βρετανικό έδαφος μέσα από «παράνομες» οδούς διέλευσης.

«Επί του παρόντος, όλοι όσοι έρχονται στη χώρα μας και καταθέτουν αίτηση να τους χορηγηθεί άσυλο αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, ανεξαρτήτως της οδού διά της οποίας εισήλθαν στη χώρα μας, αλλά αυτό δεν μπορεί να θεωρείται σωστό», τονίζει χαρακτηριστικά η Πατέλ.

Σημειώνεται ότι κυβέρνηση Τζόνσον φέρεται  να μελετά το ενδεχόμενο κράτησης αιτούντων άσυλο σε κλειστά κέντρα. Στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο του να υψωθούν επιπλέοντα «τείχη» στη θάλασσα για να εμποδίζονται οι μετανάστες να φθάσουν στις βρετανικές ακτές.