X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Η Χ.Α. συντηρεί το σενάριο παραίτησης των βουλευτών της

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: FOSPHOTOS / Παναγιώτης Τζάμαρος
|

«Μπορούμε να πηγαίνουμε τη χώρα κάθε μήνα σε εκλογές», η νέα απειλή Μιχαλολιάκου, την ώρα που η έρευνα της δικαιοσύνης για τη Χρυσή Αυγή προχωρά σε βάθος και διαρροές αναφέρουν ότι είναι θέμα χρόνου να μπουν χειροπέδες σε βουλευτές της.  

Άλλο ένα σενάριο που φέρεται να συζητείται είναι να μην υπάρξουν παραιτήσεις του συνόλου της Κ.Ο. της Χ.Α. αλλά μόνο κάποιων βουλευτών της, ενδεχομένως εκείνων που θεωρηθεί από την Δικαιοσύνη ότι στοιχειοθετούνται εις βάρος τους κατηγορίες για εγκληματικές πράξεις και δράσεις.

Με αυτό τον τρόπο θα επιχειρηθεί να εμφανιστεί η Χ.Α. ως ένας νόμιμος πολιτικός φορέας που σέβεται την Δικαιοσύνη και λειτουργεί στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομικής και συνταγματικής τάξης, κάτι που επιχείρησε άλλωστε ο Μιχαλολιάκος με τις δηλώσεις του να καταδείξει («Μέσα στα πλαίσια των νόμιμων συνταγματικών δικαιωμάτων μας θα εξαντλήσουμε κάθε μέσον προκειμένου να υπερασπιστούμε την πολιτικής μας τιμή»). 

Στην περίπτωση επαναληπτικών εκλογών, βάσει της εκλογικής νομοθεσίας, η Χ.Α. θα απωλέσει όλες τις έδρες που κατείχε, αφού αυτές θα πάνε στο κόμμα που πλειοψηφεί, δηλαδή είτε στη ΝΔ, όπου αυτή υπερτερεί εκλογικά, είτε στον ΣΥΡΙΖΑ αντιστοίχως. 

Όπως προβλέπεται στο άρθρο 104 του εκλογικού νόμου εκεί που υπάρχει μια κενή έδρα, πλειοψηφεί ο πρώτος κατά σειρά ψήφων προτίμησης υποψήφιος του συνδυασμού που παίρνει την σχετική πλειοψηφία στο σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων. Αλλά ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες όπου έχουμε πάνω από μια κενές θέσεις προς αναπλήρωση (όπως στην Β’ Αθηνών, όπου η Χ.Α. εξέλεξε τρείς βουλευτές: Ελ. Ζαρούλια, Γ. Γερμενή και Ηλ. Παναγιώταρο), η αναλογική κατανομή των εδρών στους συνδυασμούς που έρχονται πρώτοι στην σειρά ψήφων δεν αφήνει περιθώρια στη Χ.Α. να επανεκλέξει βουλευτή.

Όσον αφορά την εμπλοκή με την κενή θέση στο Επικρατείας, αυτή θα παραμείνει κενή, λένε συνταγματολόγοι.

Στις επαναληπτικές εκλογές μπορούν να λάβουν μέρος και μεμονωμένοι υποψήφιο από τους οποίους εκλέγεται εκείνος που θα βγει πρώτος σε ψήφους. Σημειώνεται ότι για τους μεμονωμένους υποψηφίους σε επαναληπτικές εκλογές δεν χρειάζεται το πλαφόν του 3%. 
 
Τι προβλέπει το άρθρο 104 της εκλογικής νομοθεσίας για τις περιπτώσεις αναπληρωματικής εκλογής
 
1. Οι βουλευτικές έδρες που κενώνονται για οποιοδήποτε λόγο κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου σε κάποια εκλογική περιφέρεια, πληρώνονται από τους αναπληρωματικούς του ίδιου συνδυασμού στην ίδια εκλογική περιφέρεια, που τυχόν έχουν ανακηρυχθεί, οι οποίοι καλούνται από τον Πρόεδρο της Βουλής για την πλήρωση έδρας που κενώθηκε κατά τη σειρά της ανακήρυξής τους.
 
2. Αν δεν υπάρχουν αναπληρωματικοί ή ο αριθμός τους έχει εξαντληθεί, προκηρύσσεται αναπληρωματική εκλογή στην εκλογική περιφέρεια, στην οποία κενώθηκαν οι βουλευτικές έδρες.
 
3. Στο συνδυασμό μπορεί να περιληφθεί ο αριθμός υποψηφίων μέχρι του αριθμού των κενών βουλευτικών εδρών, προσαυξανόμενος κατά ένα, και εφόσον η κενή βουλευτική έδρα είναι μία, ανακηρύσσεται βουλευτής ο πρώτος κατά σειρά των ψήφων προτίμησης υποψήφιος του συνδυασμού, που πήρε τη σχετική πλειοψηφία στο σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων. 
 
4. Εάν τη σχετική πλειοψηφία την πήρε μεμονωμένος υποψήφιος ανακηρύσσεται αυτός βουλευτής. Εάν οι βουλευτικές έδρες που κενώθηκαν είναι δύο ή και περισσότερες, αυτές περιέρχονται στους συνδυασμούς ή μεμονωμένους υποψηφίους μετά από ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 99 και 100 του παρόντος. 
 
5. Σε περίπτωση που μετά την κατανομή αυτή παραμείνουν αδιάθετες έδρες, αυτές παραχωρούνται ανά μία στους συνδυασμούς ή μεμονωμένους υποψηφίους που έχουν κατά σειρά τη μεγαλύτερη αχρησιμοποίητη εκλογική δύναμη. Σε κάθε περίπτωση ισοψηφίας δύο ή περισσότερων συνδυασμών ή μεμονωμένων υποψηφίων ενεργείται από το αρμόδιο δικαστήριο, σε δημόσια συνεδρίαση αυτού κλήρωση.
 
6. Εάν σε ένα συνδυασμό περιέλθουν, κατά την εφαρμογή των προηγούμενων διατάξεων, δύο ή περισσότερες έδρες, αυτές καταλαμβάνονται από τους υποψηφίους του, κατά τη σειρά των ψήφων προτίμησης καθενός. Από το δικαστήριο αυτό ανακηρύσσονται αναπληρωματικοί οι λοιποί υποψήφιοι του ίδιου συνδυασμού.

Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις