Ολοκληρώθηκαν την Τρίτη στη δίκη της Χρυσής Αυγής που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών οι καταθέσεις των τριών τελευταίων μαρτύρων που προτάθηκαν από τους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών.

Πρώτος κατέθεσε από το βήμα του μάρτυρα ο Θανάσης Διαβολάκης, ιδιωτικός εκπαιδευτικός της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά το 2010-2014 με τη δημοτική κίνηση ΑΝΤΑΡΣΥΑ Στο Λιμάνι, έπειτα η  Κατερίνα Θωίδου, δημοσιογράφος και δημοτική σύμβουλος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Νίκαια – Ρέντη και τέλος ο Αντώνης Ρέλλας, σκηνοθέτης, δημοσιογράφος και μέλος του αναπηρικού κινήματος.

Ολοκληρώθηκαν την Τρίτη στη δίκη της Χρυσής Αυγής που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών οι καταθέσεις των τριών τελευταίων μαρτύρων που προτάθηκαν από τους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών. Πρώτος κατέθεσε από το βήμα του μάρτυρα ο Θανάσης Διαβολάκης, ιδιωτικός εκπαιδευτικός της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά το 2010-2014 με τη δημοτική κίνηση ΑΝΤΑΡΣΥΑ Στο Λιμάνι, έπειτα η  Κατερίνα Θωίδου, δημοσιογράφος και δημοτική σύμβουλος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Νίκαια – Ρέντη και τέλος ο Αντώνης Ρέλλας, σκηνοθέτης, δημοσιογράφος και μέλος του αναπηρικού κινήματος.
 

«Στα ναζιστικά κόμματα έχει ιδιαίτερη σημασία ο αρχηγός»
 

Κατά την τοποθέτηση του ο Θανάσης Διαβολάκης στάθηκε στην πληθώρα επιθέσεων ταγμάτων εφόδου στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά το διάστημα 2010-2014, για τις οποίες ο ίδιος υπήρξε αποδέκτης καταγγελιών των θυμάτων ως δημοτικός σύμβουλος Πειραιά με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
 
Ερωτούμενος αν υπάρχει κοινό στοιχείο των στόχων που επιλέγονται ο Θ. Διαβολάκης ανταποκρίθηκε θετικά και σημείωσε ότι «είναι μετανάστες είτε αριστεροί άνθρωποι. Υπάρχουν και περιπτώσεις που πραγματοποιούνται επιθέσεις επειδή αυτός που τη δέχεται φαίνεται να ανήκει σε αυτό τον χώρο. Όπως σε πολιτική εκδήλωση της Χ.Α. στο ξενοδοχείο Σαβόυ στον Πειραιά, απ' όπου διερχόταν απέξω φοιτητής της Παντείου με μακριά μαλλιά και χτυπήθηκε με ιδιαίτερη αγριότητα. Στα ναζιστικά κόμματα, η οργάνωση γίνεται από την ηγεσία. Δεν υπάρχει πρωτοβουλία των μελών για κάποια κίνηση, όλα γίνονται κατόπιν εντολής».
 
«Είναι οργανωμένη δράση, που δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Φτάνουμε στον αρχηγό. Στα ναζιστικά κόμματα έχει ιδιαίτερη σημασία ο αρχηγός», πρόσθεσε ο ίδιος.
 
Μάλιστα, ο Θανάσης Διαβολάκης αναγνώρισε σε φωτογραφίες που του επιδείχθηκαν, τον κατηγορούμενο Ν. Αποστόλου ως έναν από τους δράστες της επίθεσης σε μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά (επίθεση για την οποία έχει ήδη καταδικαστεί), αλλά και τον κατηγορούμενο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης βουλευτή Ν.Κούζηλο κατά την επίθεση της Χρυσής Αυγής στο στέκι «Ρεσάλτο».
 

«Βρωμοπακιστανέ φύγε από εδώ»
 

Ακολούθησε η κατάθεση της Κατερίνας Θωίδου η οποία στάθηκε στις επιθέσεις χρυσαυγιτών κατά μεταναστών στον Πειραιά από το 2012-13.
 
Ερωτούμενη αν ήταν η ίδια παρούσα σε επίθεση χρυσαυγιτών η Κ.Θωίδου σημείωσε «Ναι στον Πειραιά, από τους Αποστόλου και Σαλούφα, που διώχθηκαν και καταδικάστηκαν. Τραυματίστηκαν δύο άτομα, η Αμαλία Αλτίνου και ο Ταβουλάρης. Στις 15/6/2012, μετά την επίθεση στους αλιεργάτες έγινε επίθεση στον Πακιστανό μετανάστη Χαμπίπ Μουλταζάρ, 4 άτομα του επιτέθηκαν και του άνοιξαν το κεφάλι, ενώ κυκλοφορούσε με το ποδήλατο. Εγώ εκείνη την εποχή ήμουν συντονίστρια της ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας, γι'αυτό ενημερώθηκα άμεσα. Με το που τον είδαν οι ιατροί, είπαν ότι αυτό είναι χτύπημα της Χ.Α.
 
Εκείνη την εποχή, μόνο στη Νίκαια είχαν γίνει δεκάδες επιθέσεις σε βάρος Πακιστανών μεταναστών. Στην Ελλάδα, εκατοντάδες. Μήνυση δεν έκανε, επειδή δεν είχε νόμιμα χαρτιά. Ότι του επιτέθηκαν χρυσυγίτες μού το είπε ο ίδιος και το ήξερε επειδή του είπαν ''βρωμοπακιστανέ φύγε από εδώ''. Άλλη επίθεση, στον Αλί Κασέρ, πάλι της πακισταντική κοινότητας εκείνη την εποχή. Νοσηλεύτηκε. Δεν ξέρω αν κατέθεσε μήνυση, μπορεί. Χτυπήθηκε πανομοιότυπα.»


Επιθέσεις σε ανάπηρα άτομα

 
Τρίτος κατέθεσε ο Αντώνης Ρέλλας ο οποίος υπογράμμισε το κλίμα φόβου και ανθρωποποίησης που δημιουργούσε η οργάνωση κατά του κινήματος μέσω περισσότερων από 50 επιθέσεων αλλά και με δημόσιες δηλώσεις στελεχών της.
 
«Υπάρχουν όμως περιστατικά που επιτέθηκαν σε ανάπηρα άτομα, όπως στη ΣΕΑΝ στη Θεσσαλονίκη την 19.5.2012, όπου έσπασαν τα γραφεία τους νύχτα, έβαψαν σβάστικες κ.λπ. Η ΣΕΑΝ πρόσκειται στο ΚΚΕ, οπότε είχε και πολιτικό σκέλος η υπόθεση. Όμως η Χ.Α. δεν ενεργούσε όπως ενεργούσε κατά των μεταναστών, με επιθέσεις μέσω ταγμάτων εφόδου, αλλά διαφορετικά, δημιουργώντας κλίμα φόβου και απανθρωποποίησης. Δεν θέλουμε να επαναληφθεί το παρελθόν, οπότε μας δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση για το τί πρεσβεύει και πράττει η Χ.Α.», σημείωσε ο ίδιος.
 
Ερωτούμενος αν έχει γίνει δέκτης καταγγελιών απάντησε: «Βέβαια. Αλλά επειδή έχει καλλιεργηθεί ο φόβος, τα περισσότερα περιστατικά δεν καταγγέλλονται από τους παθόντες, είναι πολύ δύσκολο. Από το 2007 μέχρι το 2013 έχουν καταγραφεί περίπου 50 περιστατικά. Τα περισσότερα είναι στην Αθήνα, αλλά και αλλού. Το 2012 είναι τα περισσότερα, γιατί συνδυάζονται με τις δημόσιες δηλώσεις και τη δράση των πυρήνων. Τον Απρίλιο 2012 ήταν αρκετά τα περιστατικά. Τροφοδοτήθηκαν από τις δηλώσεις αυτές.»
 
Υπενθυμίζεται ότι η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου με τις καταθέσεις των προτεινόμενων μαρτύρων από τους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, με πρώτη τη Λιάνα Κανέλλη.