«Στήριξη αλληλεγγύης σε κάλεσμα καθιστικής διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Σήμερα εν όψει της πανευρωπαϊκής ημέρας Natura 2000, διαμαρτυρόμαστε ενάντια στον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη και ζητάμε την άμεση κατάργηση του» αναφέρει το μήνυμα με το οποίο συνόδευσαν το βίντεο της καθιστικής τους διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο Περιβάλλοντος οι «Άγρυπνοι Πολίτες» που παραμένουν διαμαρτυρόμενοι έξω από το κοινοβούλιο κάθε βράδυ, από τη μέρα που ψηφίστηκε το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο με την υπογραφή Κωστή Χατζηδάκη.

Παρέμβαση στο Υπ. Περιβάλλοντος για την ημέρα Natura 2000

Μόλις το λάβαμε:"Στήριξη αλληλεγγύης σε κάλεσμα καθιστικής διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Σήμερα εν όψει της πανευρωπαϊκής ημέρας Natura 2000, διαμαρτυρόμαστε ενάντια στον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη και ζητάμε την άμεση κατάργηση του"

Gepostet von Άγρυπνοι Πολίτες / Agrypnoi Polites, The Awake Citizens am Donnerstag, 21. Mai 2020

Το νομοσχέδιο λεηλασίας του περιβάλλοντος που ψήφισε η κυβέρνηση μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, παραβιάζει πλήθος συνταγματικών διατάξεων, ευρωπαϊκών οδηγιών και διεθνών συμβάσεων, νομιμοποιεί αυθαίρετα εντός δασικών περιοχών, υγρότοπων και ρεμάτων, ανοίγει το Κουτί της Πανδώρας με την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και κυρίως των αιολικών, εκχωρεί τον έλεγχο των μελετών στις εταιρείες, εκθέτει σε μεγάλους κινδύνους τις προστατευόμενες περιοχές, ενώ καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης.

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο λεηλασίας του φυσικού περιβάλλοντος

Το απόγευμα της Πέμπτης, πολίτες και κινήματα έχουν δώσει ραντεβού μπροστά της Βουλή, στις 19.00, σε μία παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στο παραπάνω νομοσχέδιο, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το καταστροφικό νομοθέτημα.

«Καλούμε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο που θέλει να συνεχίσουν να υπάρχουν δημόσια αγαθά, φυσικοί πόροι καθαροί και διαθέσιμοι σήμερα και για τις επόμενες γενεές, να ενώσει τη φωνή του μαζί μας στην εκδήλωση την Πέμπτη 21 Μαϊου και ώρα 19.00, μπροστά από τη Βουλή, όχι όμως για να γιορτάσουμε την πανευρωπαϊκή ημέρα Νατούρα αλλά για να απαιτήσουμε να αποσυρθεί τώρα το περιβαλλοντικο έκτρωμα που πλέον αποκαλείται νόμος» αναφέρεται, μεταξύ άλλων στο κάλεσμα.

Κάλεσμα για διαμαρτυρία μπροστά στη Βουλή την Ευρωπαϊκή ημέρα Natura 2000

Κατά την παράσταση διαμαρτυρίας των «Άγρυπνων Πολιτών» στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες επιχείρησαν με πλακάτ και πιασμένοι χέρι – χέρι να κλείσουν συμβολικά την είσοδο του κτιρίου. «Κατάργηση αντιπεριβαλλοντικών νόμων», «Θέλουμε κλιματική δικαιοσύνη» και «Η ζωή δεν είναι εμπορεύσιμη – Σώστε τις NATURA» μεταξύ των μηνυμάτων τους, τα οποία ωστόσο αντιμετώπισαν την επιθετικότητα των αρχών, που τους απείλησαν με αστυνομική παρέμβαση.

Παρέμβαση στο Υπ. Περιβάλλοντος

Μόλις το λάβαμε:"Ειρηνική παρέμβαση στην είσοδο του Υπ. Περιβάλλοντος. Αρνήθηκαν να κατέβουν να μας μιλήσουν. Ζητάμε την άμεση κατάργηση του περιβαλλοντικού νόμου"

Gepostet von Άγρυπνοι Πολίτες / Agrypnoi Polites, The Awake Citizens am Donnerstag, 21. Mai 2020

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως η διαμαρτυρία κατά του νομοσχεδίου λαμβάνει χώρα από τις αρχές Μαΐου έξω από τη Βουλή, αντιμετωπίστηκε εξίσου με τον ίδιο τρόπο από τις αρμόδιες αρχές, καθώς την Δευτέρα 4 Μαϊου, παρά τον ξεκάθαρο ειρηνικό τρόπο διαμαρτυρίας, οι πολίτες που βρίσκονταν μπροστά στη Βουλή οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων, με σκοπό να αποτραπεί η διαμαρτυρία.

ΜΑΤ, ΔΙΑΣ και «εξακρίβωση στοιχείων» απέναντι στην ειρηνική διαμαρτυρία πολιτών έξω από τη Βουλή (UPD)

Σε κάθε περίπτωση, οι διαμαρτυρόμενοι παραμένουν από τότε κάθε βράδυ μπροστά στο κοινοβούλιο ενημερώνοντας πολίτες για τις καταστροφικές συνέπειες του νομοσχεδίου, ενώ για την αντιμετώπισής τους από την αστυνομία κλήθηκε να τοποθετηθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατόπιν ερώτησης του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, με τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου να αρνείται τις κατηγορίες.