Αυτό μετέδωσε σήμερα το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo επικαλούμενο στέλεχος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας (ΔΚΙ).

Ο Νόντα και ηγετικά στελέχη του ΔΚΙ συμφώνησαν να ανακοινώσουν την απόφαση για την διάλυση της βουλής την Παρασκευή παρά το γεγονός ότι σε αυτό αντιτάχθηκαν πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, τόνισαν αξιωματούχοι.

«Νομίζω ότι θα μπορούσα να διαλύσω την κάτω βουλή την Παρασκευή» εάν η αξιωματική αντιπολίτευση, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΦΔΚ), συμφωνήσει σε ορισμένα θέματα περιλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του εκλογικού συστήματος, είπε νωρίτερα σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, στην διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο με τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σίνζο Άμπε.

Το Κιόντο μετέδωσε ότι ο Νόντα —ο έκτος πρωθυπουργός της χώρας σε ισάριθμα χρόνια— είπε στο γενικό γραμματέα του ΔΚΙ Αζούμα Κοσιίσι ότι ελπίζει οι πρόωρες εκλογές να διεξαχθούν την 16η Δεκεμβρίου.

Οι δηλώσεις του Νόντα σημειώνονται αφού το ΦΔΚ και το σύμμαχό του κόμμα Νέο Κομέιτο συμφώνησαν να υποβάλλουν πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησής του εάν δεν διαλύσει την κάτω βουλή ως τα τέλη της χρονιάς, ανέφερε το ίδιο πρακτορείο επικαλούμενο βουλευτές τους οποίους δεν κατονόμασε.

«Θα εργαστούμε σκληρά προκειμένου όλοι οι βουλευτές μας να διατηρήσουν τις έδρες τους και να παραμείνουμε στην εξουσία», δήλωσε σε ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Αζούμα αφήνοντας να εννοηθεί ότι η προεκλογική εκστρατεία θα αρχίσει επίσημα την 4η Δεκεμβρίου. «Το χρονοδιάγραμμα δεν είναι ιδανικό για το κόμμα μας αλλά ο κ. Νόντα έλαβε την απόφασή του ιεραρχώντας ως πρωτεύουν το εθνικό συμφέρον», πρόσθεσε ο Αζούμι.

Βάσει του Συντάγματος στην Ιαπωνία οι εκλογές πρέπει να διεξάγονται 40 ημέρες μετά την διάλυση της βουλής.

Το ΔΚΙ είχε καταγάγει ευρεία νίκη στις εκλογές του 2009, τερματίζοντας μια περίοδο 50 και πλέον ετών αδιάλειπτης διακυβέρνησης από το ΦΔΚ. Ο Νόντα είναι ο τρίτος πρωθυπουργός της κυβέρνησης υπό το ΔΚΙ.

Ωστόσο το ποσοστό δημοτικότητας της κυβέρνησης του Νόντα έχει πέσει στο 17%, στο χαμηλότερο επίπεδο αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Σεπτέμβριο του 2011. Το ποσοστό των πολιτών που απορρίπτουν το έργο του κυβερνητικού σχήματος βρίσκεται στο 66%, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που είχε μεταδώσει το Κιόντο νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο Νόντα επικρίθηκε έντονα για τις αποφάσεις του να αυξήσει το φόρο προστιθέμενης αξίας και να δώσει εντολή να τεθούν ξανά σε λειτουργία ανενεργοί πυρηνικοί αντιδραστήρες τον Ιούλιο, 15 μήνες έπειτα από το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην Ιστορία της χώρας, στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι.

Οι αποφάσεις του αυτές ώθησαν πάνω από 70 μέλη του κόμματός του να αποσκιρτήσουν και να μεταπηδήσουν στην αντιπολίτευση.

Επιπλέον η πρόσφατη απόφαση του Νόντα η κυβέρνηση να αγοράσει νησίδες η κυριαρχία επί των οποίων αμφισβητείται στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας —διεκδικούνται επίσης από την Κίνα και την Ταϊβάν— πυροδότησαν αντιιαπωνικές διαδηλώσεις σε πολλές κινεζικές πόλεις και σε μποϊκοτάζ των ιαπωνικών προϊόντων στον σημαντικότερο εμπορικό της εταίρο στην Ασία.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε σε ετήσια βάση κατά -3,5% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου εν μέσω των εντάσεων με την Κίνα, οι οποίες σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών ίσως ωθήσουν την ιαπωνική οικονομία σε ύφεση.

Κανένα από τα κόμματα δεν αναμένεται να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή στις προσεχείς εκλογές και άρα αναμένεται ότι το ΦΔΚ, το Νέο Κομέιτο και το ΔΚΙ ίσως σχηματίσουν κυβέρνηση ευρέως συνασπισμού μετά την διεξαγωγή τους, προέβλεψε ο πολιτικός αναλυτής Μινόρου Μορίτα.

«Αναμένουμε (να σχηματιστεί) μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό το ΦΔΚ και να (διοριστεί) ένας νέος πρωθυπουργός από το ΦΔΚ», επισήμανε ο Μορίτα