Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Omniatv.gr, οι ιατροδικαστικές εκθέσεις των δύο 24χρονων θυμάτων αστυνομικής αυθαιρεσίας στα Σεπόλια καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς των αστυνομικών και επαληθεύουν τις καταγγελίες αυτοπτών μαρτύρων ότι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ χτυπούσαν με χειροπέδες τον Β.Γ. στο κεφάλι.

Συγκεκριμένα, η ιατροδικαστική έκθεση μας κάνει λόγο για «Σωματική βλάβη δια θλώντος αμβλέος οργάνου», ενώ η ανάλυση που πραγματοποιήσαμε στο πρωτότυπο βίντεο κάμερας ασφαλείας η οποία κατέγραψε το περιστατικό, είναι άκρως αποκαλυπτική.

Κλωτσιές και μπουνιές στο κεφάλι

Στην αρχή του βίντεο απεικονίζεται ο πρώτος νεαρός (Α – σε πράσινο πλαίσιο),  με τον οποίο, σύμφωνα με τη μήνυση που έχει υποβληθεί εναντίον των ΔΙΑΣ,  διαπληκτίστηκε ένας εκ των αστυνομικών επειδή τους κοιτούσε καθώς πήγαινε σε κοντινό κατάστημα να πάρει καφέ. Οι αστυνομικοί (σε κόκκινο πλαίσιο) βρίσκονται δίπλα στις μηχανές τους (σε κόκκινο πλαίσιο) μαζί με τον Α και φαίνεται ότι τον περικυκλώνουν.

Στη συνέχεια οι άνδρες της αστυνομίας διακρίνονται να τον ξυλοκοπούν με μπουνιές και κλωτσιές και να τον ρίχνουν πάνω σε μια από τις μοτοσυκλέτες τους, η οποία και πέφτει.

Ο Α βρίσκεται πια στο έδαφος, συνεχίζει να δέχεται τα χτυπήματα των αστυνομικών και ο φίλος του (Β – σε πράσινο πλαίσιο) τρέχει στο σημείο να δει τι έχει συμβεί και γιατί χτυπούν τον Α. Εν μέσω ύβρεων και απειλών, όπως περιγράφουν τα θύματα στις μηνύσεις τους, ο Β δέχεται και αυτός επίθεση από τους αστυνομικούς, οι οποίοι τον στριμώχνουν στον τοίχο και τον ξυλοκοπούν όπως έκαναν δευτερόλεπτα νωρίτερα με τον φίλο του.

Στα πλάνα φαίνεται καθαρά το χέρι ενός εκ των αστυνομικών να χτυπάει επανειλημμένα τον Β όσο βρισκόταν στο έδαφος.  Το θύμα στη μήνυσή του κάνει λόγο για χτυπήματα με χειροπέδες στο κεφάλι του.

Το στιγμιότυπο στο όποιο ένας εκ των αστυνομικών έχει βάλει το γόνατο του στον αυχένα του χτυπημένου και χειροπεδημένου πια Α, όσο οι συνάδελφοι του χτυπούν τον Β, φέρνει στο μυαλό πρόσφατες εικόνες της επικαιρότητας.

Η ιατροδικαστική έκθεση

Με τις παραπάνω εικόνες συμφωνούν και τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης η οποία αναφέρει τα εξής:  «

  1.  Τραύμα χειρουργικά συνεραμμένο τριχωτού κεφαλής μήκους 3,5 εκατοστών εις αριστερή βρεγματική χώρα.
  2. Εκχύμωση εις άνω βλέφαρο του αριστερού οφθαλμού και εσχαροποιημένη εκδορά εις το ύχος της αριστερής κροταφικής χώρας.
  3. Εσχαροποιημένες εκδορές εις τις κατ’ αγκώνα αρθρώσεις αμφοτεροπλεύρως και εις την ραχιαία επιφάνεια της αριστερής άκρας χείρος.
  4. Διάσπαρτες ταινιοειδής εκδορές εις το ύψος της δεξιάς πηχαιοκαρπικής άρθρωσης.
  5. Εκδορές εις την αριστερή κατά γόνυ άρθρωση (έξω επιφάνεια) και την πρόσθια επιφάνεια της αριστερής κνήμης.

Σωματική βλάβη δια θλώντος αμβλέος οργάνου, δια πρόσκρουσης επί επιφάνειας και ως επί περιδέσεως.»

Σύμφωνα λοιπόν με την ιατροδικαστική έκθεση, το θύμα έχει τραυματιστεί στο αριστερό μέρος του κεφαλιού και στα χέρια από σκληρό και στρογγυλό αντικείμενο και επιπρόσθετα, όχι μόνο δεν επιτέθηκε όπως διέρρευσαν οι Αστυνομικές αρχές αλλά προσπάθησε να προστατεύσει τον εαυτό του από τα χτυπήματα και έτσι προκλήθηκαν τραύματα στη ραχιαία επιφάνεια του αριστερού του χεριού.

Τι λένε οι άνδρες της ΔΙΑΣ

Από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το περιστατικό άρχισαν να διαρρέουν και οι ισχυρισμοί των αστυνομικών. Ειδικότερα για τις συνθήκες τραυματισμού του Β σχετικά άρθρα έλεγαν τα εξής:

«O νεαρός τους επιτέθηκε λεκτικά όταν επιχείρησαν να του κάνουν έλεγχο, καθώς είχαν παρατηρήσει ύποπτη κινητικότητα στην περιοχή. Την ίδια ώρα πλησίασε φίλος του 24χρονου που τους προσέβαλε και στη συνέχεια τους επιτέθηκε.

Όταν οι αστυνομικοί του έβαλαν χειροπέδες, εκείνος αντέδρασε, έχασε την ισορροπία του, έπεσε πάνω στις σταθμευμένες μηχανές μοτοσυκλέτες και τις παρέσυρε με το βάρος του με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο ίδιος, αλλά και οι αστυνομικοί που προσπάθησαν να τον συγκρατήσουν.» (star.gr – 26/5/20).

Η πραγματικότητα βέβαια είναι διαφορετική. Είναι ξεκάθαρο από το βίντεο ότι οι αστυνομικοί δεν βρίσκονται σε καμία «κινητικότητα», δεν φέρουν κράνη και οι μοτοσικλέτες είναι παρκαρισμένες.  Ίσως γι’ αυτό «μπερδεύουν» βολικά τα πρόσωπα των θυμάτων λέγοντας πως ο Β τους πλησίασε τους προσέβαλλε και τους επιτέθηκε όσο έλεγχαν τον Α. Στα πλάνα όμως φαίνεται καθαρά ότι ο Β σπεύδει στο σημείο όσο ξυλοκοπείται ο Α τον οποίο έχουν ήδη ρίξει πάνω στις μηχανές. Στη συνέχεια ξυλοκοπείται και ο Β με συνέπεια να τραυματιστεί.

Οι αστυνομικοί προκειμένου να δικαιολογήσουν τους τραυματισμούς από την υπέρμετρη βία που του άσκησαν λένε ακριβώς το αντίστροφο, δηλαδή ότι ο Β έπεσε στις μηχανές αντιδρώντας στη χειροπέδηση και ότι εκεί οφείλονται οι τραυματισμοί του.

Αν κάνεις ανατρέξει στον ν. 4249/2014 στον οποίο προβλέπεται η ανανεωμένη δομή, αποστολή και οι σχετικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας θα δει στη παράγραφο 3 του άρθρου 11 τα εξής:

«Η άσκηση της αστυνομίας γενικής αστυνόμευσης περιλαμβάνει ιδίως:

α. τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και ευταξίας και την παροχή έννομης προστασίας στους πολίτες και συνδρομής στις αρχές».

 

«Οι έκνομες αστυνομικές αγριότητες, είναι πάλι εδώ» κατηγορεί κυβέρνηση και Χρυσοχοΐδη ο ΣΥΡΙΖΑ

«Να διερευνηθεί η απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση»

Ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης δήλωσε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ότι θα πρέπει να διερευνηθεί η απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, επισημαίνοντας πως «με δεδομένο ότι δεν διετάχθη καν η τυπική -και πλέον απολύτως ανυπόληπτη– ΕΔΕ σε βάρος των τεσσάρων αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, δηλώνουμε ότι δεν έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του:

Όπως καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή και έχει καταγραφεί στην από 28/5/2020 μηνυτήρια αναφορά/έγκληση των θυμάτων, τα τραύματα στο κεφάλι του ενός 24χρονου μηνυτή προέρχονται από σιδερένιο αντικείμενο (αλυσίδες χειροπέδησης) και όχι από «πτώση σε μοτοσικλέτα», όπως ψευδώς και προσυνεννοημένα κατέθεσαν οι τέσσερις αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ. Το βιντεοληπτικό υλικό παρακείμενων καταστημάτων, οι αυτόπτες μάρτυρες και τα έγγραφα της δικογραφίας δικαιώνουν τα θύματα της αστυνομικής βίας.

Για τον λόγο αυτό, θα απευθυνθούμε προς την Εισαγγελία στην οποία διαβιβάζεται πλέον η δικογραφία, ζητώντας τον ορθό νομικό χαρακτηρισμό των αδικημάτων που τελέστηκαν: τα επανειλημμένα χτυπήματα στο κεφάλι πεσμένου στο έδαφος πολίτη με σίδερο αποτελούν απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και ως τέτοια πρέπει να διερευνηθούν. Με δεδομένο ότι δεν διετάχθη καν η τυπική -και πλέον απολύτως ανυπόληπτη– ΕΔΕ σε βάρος των τεσσάρων αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, δηλώνουμε ότι δεν έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Θα εξαντλήσουμε βέβαια όλα τα νομικά μέσα, απευθυνόμενοι και στον Συνήγορο του Πολίτη. Ωστόσο, οφείλουμε να απευθύνουμε δημόσια προειδοποίηση ότι η ασφάλεια των πολιτών κινδυνεύει όσο χρονικό διάστημα οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί εξακολουθούν να βρίσκονται στον δρόμο σε διατεταγμένη υπηρεσία.