Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της πρωτοβουλίας «Steps», αστυνομικοί επέβαλαν πρόστιμα των 150 ευρώ σε εργαζόμενες στον τομέα των υπηρεσιών του σεξ την Κυριακή 25 Οκτωβρίου εξαιτίας της μη χρήσης μάσκας σε δημόσιο χώρο. Η μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, μάλιστα κάνει λόγο για «εκδικητικές πολιτικές» μετά την επιβολή των νέων μέτρων.

Σημειώνεται πως με βάση τα νέα μέτρα, η κυβέρνηση εξαιρεί από την απαγόρευση κυκλοφορίας (00.30 με 05.00) όσους εργάζονται τη νύχτα, χωρίς ωστόσο να έχει μεριμνήσει για τους εργαζόμενους στον τομέα των υπηρεσιών του σεξ, ενώ η οργάνωση υπογραμμίζει πως «δεν υπάρχει σοβαρή κρατική μέριμνα και πολιτική που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη και ασφαλή συνέχιση της εργασίας» τονίζοντας πως «οι πιο ευάλωτοι καθίστανται ακόμη ευαλωτότεροι».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Με την επιβολή των νέων μέτρων, ξεκίνησαν και οι εκδικητικές πολιτικές.

Εχθές, κατά τη διάρκεια της δράσης μας διαπιστώσαμε ότι είχαν επιβληθεί πρόστιμα των 150 ευρώ σε γυναίκες εργαζόμενες στο σεξ, λόγω μη χρήσης της μάσκας σε δημόσιο χώρο.

Ήδη από την αρχή της πανδημίας έχει καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχει σοβαρή κρατική μέριμνα και πολιτική που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη και ασφαλή συνέχιση της εργασίας τους, έχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα λήψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αδειών και επιδομάτων.

Η εργασία στο σεξ αναγνωρίζεται στην Ελλάδα ως νόμιμη εργασία, στην πράξη όμως δεν εντάσσει τους/τις εργαζόμενους/ες εντός εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Για να έχουμε τις ίδιες υποχρεώσεις θα πρέπει να έχουμε και ίσα δικαιώματα και δυστυχώς εν μέσω του δεύτερου κύματος επιβεβαιώνεται ξανά ότι οι πιο ευάλωτοι καθίστανται ακόμη πιο ευάλωτοι».