X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Ιδιωτικοποίηση και της κύριας σύνταξης «μαρτυρά» ο Κυρανάκης

Αποκαλύψεις για το πρόγραμμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη έκανε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος δήλωσε πως το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό είναι ιδιωτικοποίηση όχι μόνο της επικουρικής σύνταξης αλλά και της κύριας, «μαρτυρώντας» πως οι νέοι ασφαλισμένοι θα χτίζουν «ελεύθερα» τη σύνταξή τους κεφαλαιοποιητικά. Για «ασφαλιστικό Πινοσέτ» και «κρυφή ατζέντα της ΝΔ» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ για κίνδυνο δημιουργίας μαύρης τρύπας στο ασφαλιστικό σύστημα κατηγόρησε τη ΝΔ ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.
|

Ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Κυρανάκης, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, δήλωσε πως το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό είναι ιδιωτικοποίηση όχι μόνο της επικουρικής σύνταξης αλλά και της κύριας, δηλαδή η εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος σε όλο το φάσμα των συντάξεων. «Οι νέοι εργαζόμενοι θα έχουν μια ελάχιστη εισφορά για σύνταξη του Δημοσίου και στη συνέχεια ο καθένας θα χτίζει ελεύθερα τη σύνταξή του κεφαλαιοποιητικά» αποκάλυψε ο βουλευτής ΝΔ, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα εφαρμοστεί για τους νέους εργαζόμενους που θα μπουν στην αγορά εργασίας μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν αυτό ισχύει και για τη κύρια σύνταξη η απάντηση του ήταν «για όλα. Θα μπορεί να επιλέγει ο ίδιος αν θέλει να πάει σε δημόσιο ταμείο ή σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία για να χτίζει τη σύνταξή του όπως θέλει». «Φυσικά και βγαίνει» υποστήριξε ο Κ. Κυρανάκης για το σχέδιο της ΝΔ, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «αν γίνει για όλους προφανώς δεν βγαίνει για αυτό και θα γίνει για τα παιδιά που θα μπουν στην αγορά εργασίας μετά τον νέο ασφαλιστικό νόμο. Επειδή οι γενιές προχωρούν σταδιακά θα εφαρμοστεί αυτό το σύστημα, ώστε να ξέρει ο ασφαλισμένος πόσα χρήματα έχει χτίσει για τον εαυτό του».

Ο βουλευτής της ΝΔ ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο να καταρρεύσει η εκάστοτε ασφαλιστική εταιρεία και υποστήριξε ότι «έχει εφαρμοστεί η οδηγία της Ε.Ε. η οποία προβλέπει πάρα πολύ αυστηρούς ελέγχους, εξονυχιστικούς στις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Πριν καν υπάρξει η υπόνοια εκτροχιασμού γίνεται ο έλεγχος και σταματάει. Δεν είναι εφικτό να χρεοκοπήσει κάποια ιδιωτική ασφαλιστική».

Διαβάστε ακόμα:

Νέα Δημοκρατία: Πατρίς, θρησκεία και… Πινοσέτ!

Κατρούγκαλος: Η κοινωνική ασφάλιση αλλοιώνεται στο όνομα της ιδιωτικής

Η τοποθέτησή του προκάλεσε την αντίδραση του πρώην υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, που εξέφρασε την ελπίδα να μην πρόκειται για σχέδιο της ΝΔ, αλλά για άγνοια του Κ. Κυρανάκη επί του θέματος και τόνισε χαρακτηριστικά πως «πρώτη φορά ακούω και ίσως είναι καλό να το ακούσει ο κόσμος ότι δεν είναι μόνο για την επικουρική, είναι και για την κύρια σύνταξη». Υπογράμμισε ότι το σύστημα αυτό είναι όντως το ασφαλιστικό Πινοσέτ και εξήγησε πως ο κίνδυνος δεν είναι μόνο να καταρρεύσει μια ασφαλιστική, αλλά και η δημιουργία μίας τεράστιας μαύρης τρύπας στο ασφαλιστικό, η οποία θα φέρει μοιραία μείωση συντάξεων.

«Ειλικρινά δεν ξέρω τι έχουν στο μυαλό τους και πως θα την καλύψουν», σημείωσε ο Γ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε πως ο άλλος μεγάλος κίνδυνος είναι το ενδεχόμενο να καταρρεύσει μια ιδιωτική εταιρεία και να χάσει ο κόσμος τα λεφτά του, όπως έχει συμβεί στις ΗΠΑ, σε άλλες χώρες αλλά και στην Ελλάδα.

Παράλληλα ο πρώην υπουργός Εργασίας υπογράμμισε πως επί της ουσίας η κοινωνική ασφάλιση αλλοιώνεται στο όνομα της ιδιωτικής. Αυτό σημαίνει, συνέχισε ο πρώην υπουργός, πως αν κάποιος κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου πάθει κάτι και δεν μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται τότε δεν θα μπορεί να αποζημιώνεται όπως συμβαίνει με την κοινωνική ασφάλιση.

Κουτρουμάνης: Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα προκαλέσει τεράστιο ρήγμα

Τα όσα ανέφερε ο Κ. Κυρανάκης προκάλεσαν την αντίδραση και του Γιώργου Κουτρουμάνη πρώην υπουργού Εργασίας επί ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά «εύχομαι και ελπίζω να μην εφαρμοστεί αυτό που είπε ο κ. Κυρανάκης. Θεωρώ πως μάλλον κάνει λάθος σχετικά με την κύρια σύνταξη», ενώ συνέχισε λέγοντας πως «αν εφαρμόσουμε κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην κύρια σύνταξη θα συμβεί το εξής. Σε δέκα χρόνια θα έχουμε 1 εκατ. ή 800.000 νέους ασφαλισμένους, αλλά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων θα έχουν μειωθεί γιατί δεν θα πληρώνουν το σύστημα. Θα υπάρχει ένα μεγάλο ρήγμα, μια τεράστια τρύπα που δεν θα μπορεί αν καλυφθεί».

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ για τις αποκαλύψεις Κυρανάκη για την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος

 


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις