Συγκεκριμένα ο Προκόπης Παυλόπουλος κατήγγειλε «αυθαιρεσία των τουρκικών Αρχών προσθέτοντας πως πρόκειται για μια προσπάθεια κάμψης του θρησκευτικού φρονήματος και της ιστορικής μνήμης του [Ελληνικού] έθνους, κάνοντας μάλιστα λόγο για ιερή υπόσχεση να μην ξεχαστεί η θυσία τους και για αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση»

Από την πλευρά του το Τουρκικό ΥΠΕΞ, όσον αφορά τις αναφορές του Έλληνα ΠτΔ στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντος έκανε λόγο για «διαστρέβλωση της πραγματικότητας» αφού αυτή παρέμεινε κλειστή λόγω εργασιών συντήρησης που γίνονται σε αυτήν ενώ για το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων αντέταξε τις «πολιτικές αφομοίωσης και της απάνθρωπης μεταχείρισης όλων των μειονοτήτων από την ίδρυση της δικής τους χώρας».

Ταυτόχρονα η Άγκυρα επισημαίνει πως δηλώσεις όπως αυτές του Έλληνα Προέδρου «υποκινούν το θρησκευτικό και εθνικό μίσος και δεν συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

Ολόκληρη η δήλωση του Π.τ.Δ  έχει ως εξής:

«Γιορτάζουμε σήμερα την Κοίμηση της Θεοτόκου, το Πάσχα του καλοκαιριού.

Εδώ, στο Βέρμιο, στον ιερό χώρο της Παναγίας Σουμελά αυτή η γιορτή αποκτά κι έναν ιδιαίτερο, λαμπρό, εθνικό συμβολισμό: Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι, επιπλέον, και γιορτή μνήμης για τον Πόντο και τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Διότι όπως έχει λεχθεί, το 1930, από τον τότε υπουργό του Ελευθερίου Βενιζέλου, Λεωνίδα Ιασωνίδη, μαζί με την Ιερή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά ήλθε στην Ελλάδα και ο Πόντος.

Σήμερα λοιπόν, και κάθε Δεκαπενταύγουστο, τελούμε εδώ, στην Παναγία Σουμελά, και ιερό μνημόσυνο στις ψυχές εκείνων που αφανίσθηκαν κατά τη στυγερή Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ταυτοχρόνως, δίνουμε επίσης ιερή υπόσχεση ότι δεν ξεχνούμε τη θυσία τους και θα αγωνιζόμαστε ως την τελική τους δικαίωση.

Δηλαδή ως την γενική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την έκφραση, τουλάχιστον, μιας ειλικρινούς συγνώμης από τους απογόνους των θυτών, την Τουρκία.

Με αυτή την ευκαιρία καθιστούμε σαφές και το εξής: Μιας και η αυθαιρεσία των τουρκικών Αρχών δεν επέτρεψε να τελεσθεί η Πατριαρχική Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, από εδώ, το Βέρμιο, η Παναγία Σουμελά ταξιδεύει σήμερα εορτάζουσα και στην Τραπεζούντα.

Διότι καμία απαγόρευση, απο οπουδήποτε κι αν προέρχεται, δεν πρόκειται να κάμψει το θρησκευτικό φρόνημα και την ιστορική μνήμη του Έθνους των Ελλήνων».