Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε στη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που συνεχίζονται για πέμπτη συνεχή ημέρα στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αιγυπτιακής αστυνομίας.
 
Ο άνθρωπος επλήγη από βλήμα στο κεφάλι τη στιγμή που οι διαδηλωτές έριχναν πέτρες κατά των αστυνομικών, οι οποίοι απαντούσαν με δακρυγόνα στην περίμετρο της πλατείας Ταχρίρ και στην παρακείμενη γέφυρα Κασρ αλ-Νιλ.
 
Κυβερνητική πηγή ανακοίνωσε στο Κάιρο ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε νομοθετικό διάταγμα με το οποίο παραχωρείται στον αιγυπτιακό στρατό το δικαίωμα να συλλαμβάνει πολίτες και να υποστηρίζει το έργο της αστυνομίας στην αποκατάσταση της τάξης.
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο στρατός «θα συμπεριφέρεται σαν αστυνομική δύναμη».
 
Δεν έχει διευκρινισθεί εάν το διάταγμα αφορά ολόκληρη την Αίγυπτο ή μόνο την περιοχή του Σουέζ.

Αναβρασμός

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ανάγκης για 30 ημέρες κήρυξε ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Μοχάμεντ Μόρσι, τρεις πόλεις κατά μήκος της Διώρυγας του Σουέζ, όπου, τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια εξαιρετικά βίαιων διαδηλώσεων.  

Σε διάγγελμά του το Σάββατο ο Μόρσι εξήγγειλε την απαγόρευση της κυκλοφορίας που θα ισχύσει από τη Δευτέρα στο Πόρτ Σάιντ, την Ισμαηλία και το Σουέζ.

Παράλληλα, κάλεσε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης σε εθνικό διάλογο προκειμένου να βρεθεί μια λύση για την αποκατάσταση της ειρήνης στη χώρα.  Συνολικά 49 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Πέμπτη, ενώ, σύμφωνα με το Reuters, οι αντίπαλοι του Μόρσι κάνουν έκκληση για περαιτέρω κινητοποιήσεις τη Δευτέρα. 

 
Το μέτρο θα έχει εφαρμογή από τις 9 το βράδυ ως τις 6 το πρωί, τοπική ώρα.
 
Σφοδρές αντιδράσεις

Μέσα σε λίγα λεπτά, οι δρόμοι πολλών πόλεων γέμισαν με διαδηλωτές, που εξοργίστηκαν με το μέτρο.

 
Αγνοώντας την απαγόρευση, φώναξαν συνθήματα κατά του Μόρσι, κατηγορώντας τον πως πρόδωσε την επανάσταση και ζητώντας του να παραιτηθεί.
 
«Αυτή η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σημαίνει αποτυχία λήψης αποφάσεων για 30 μέρες. Γιατί όμως; Θα λύσει μήπως όλα τα προβλήματα του κόσμου στη θητεία του; Γιατί δεν απαγόρευσε την κυκλοφορία στο Κάιρο ή την Αλεξάνδρεια; Τους φοβήθηκε; Τι θέλει τελικά από μας; Είναι ντροπή αυτό που κάνει», λέει ένας κάτοικος του Σουέζ.
 
Κάλεσμα Μόρσι για εθνικό διάλογο
Σε «εθνικό διάλογο» κάλεσε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, μετά το θάνατο δεκάδων ανθρώπων μέσα σε πέντε ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
 
Εν τω μεταξύ, στο Πορτ Σάιντ, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν και σήμερα στους δρόμους για τις κηδείες των τελευταίων θυμάτων της βίας που ξέσπασε στην πόλη μετά την καταδίκη σε θάνατο 21 ατόμων, το Σάββατο, για τα επεισόδια σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην πόλη πέρυσι.

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στο Πορτ Σάιντ στη διάρκεια επεισοδίων στις κηδείες των 33 που σκοτώθηκαν το Σάββατο.


Η βία συνεχίζεται και στο Κάιρο, όπου τη περασμένη εβδομάδα ξέσπασαν επεισόδια σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αφορμή της δεύτερη επέτειο από την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος Μουμπάρακ. Σήμερα το πρωί, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία και πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα νεκρό. Συγκρούσεις σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας και στην Ισμαϊλίγια.

Ο πρόεδρος έχει κηρύξει το Πορτ Σάιντ, το Σουέζ και την Ισμαϊλίγια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες, ενώ κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε νόμο που δίνει στο στρατό τη δυνατότητα να προχωρεί σε συλλήψεις πολιτών.

«Χάσιμο χρόνου»

Δεν είναι γνωστό ακόμα αν η αντιπολίτευση θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του προέδρου για διάλογο.

Ο μεγαλύτερος συνασπισμός της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει σήμερα αν θα συμμετάσχει. «Το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας θα συνεδριάσει νωρίς το απόγευμα για να αποφασίσει τη στάση του», δήλωσε ο Χουσέιν Γκοχάρ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αιγύπτου, το οποίο συμμετέχει στον συνασπισμό.

Ο  Μόρσι κάλεσε σε διάλογο τους ηγέτες όλων των αιγυπτιακών κομμάτων, αλλά και τον Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, τον πρώην γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα και τον υποψήφιο για την αιγυπτιακή προεδρία Χαμντίν Σαμπάχι.

Το αριστερό κόμμα του Σαμπάχι, «Λαϊκό Ρεύμα», ανακοίνωσε ήδη πως «αρνείται να συμμετάσχει σε έναν διάλογο όσο συνεχίζονται η αιματοχυσία και τα εγκλήματα του καθεστώτος κατά των διαδηλωτών».

Στον λογαριασμό του στο Twitter, o ΕλΜπαραντέι δήλωσε: «Εκτός κι αν ο πρόεδρος αναλάβει την ευθύνη για τα αιματηρά γεγονότα και δεσμευτεί να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και μία ισορροπημένη επιτροπή για την τροποποίηση του συντάγματος, οποιοσδήποτε διάλογος θα είναι χάσιμο χρόνου».

Όξυνση της βίας στο Πορτ Σάιντ

Το περασμένο Σαβατοκύριακο κατά την διάρκεια των συγκρούσεων με την αστυνομία που πήραν μάλιστα τη μορφή οδομαχιών, 31 άτομα έχασαν την ζωή τους στο Πορτ Σάιντ ενώ εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Συμπλοκές σημειώθηκαν και κατά τη διάρκεια της χθεσινής κηδείας των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις του Σαββάτου, με τον αριθμό των νεκρών της Κυριακής να ανέρχονται στους έξι.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν με αφορμή την ανακοίνωση της δικαστικής ετυμηγορίας για επιβολή θανατικής ποινής στους 21 κατηγορούμενους που κρίθηκαν υπαίτιοι για την ποδοσφαιρική τραγωδία μεταξύ των αιγυπτιακών ομάδων Αλ Μάσρι και Αλ Άχρι τον Φεβρουάριο του 2012, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 74 ανθρώπους.

Η δικαστική απόφαση προκάλεσε την οργή των συγγενών των θυμάτων καθώς και των οπαδών της Aλ Άχλι, στην πρωτεύουσα Κάιρο όσο και στο Πορτ Σάιντ. Στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου τα επεισόδια οδήγησαν σε έκτροπα, με τους διαδηλωτές να επιδίδονται σε άγριο πετροπόλεμο κατά των αστυνομικών δυνάμεων και τους τελευταίους να απαντούν με δακρυγόνα.

Οι διαδηλώσεις έλαβαν αμέσως και πολιτική διάσταση, με σφοδρές τις αιτιάσεις κατά του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος μάλιστα χαρακτηρίστηκε «προδότης των δημοκρατικών σκοπών» που είχαν τεθεί στο
πλαίσιο των εξεγέρσεων κατά του καθεστώτως Μουμπάρακ πριν από δύο χρόνια.


Πολιτική αστάθεια

Η πρόσφατη έκρηξη της βίας  έρχεται να υπογραμμίσει τους έντονους πολιτικούς διαχωρισμούς της αιγυπτιακής πολιτικής σκηνής, έχοντας αναπόφευκτα αντίκρυσμα και στους κοινωνικούς συσχετισμούς. Η αιγυπτιακή αντιπολίτευση απείλησε μάλιστα να «μποϊκοτάρει» τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στη χώρα, εάν η κυβέρνηση Μόρσι δεν βάλει τέλος στην εκτός ελέγχου κατάσταση που έχει ξεσπάσει στις αιγυπτιακές μεγαλουπόλεις. Το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας, o βασικός συνασπισμός αντιπολιτευτικών δυνάμεων, διεμήνυσε μάλιστα πως δεν θα «λάβει μέρος στις εθνικές εκλογές», εάν δεν υλοποιηθούν άμεσα ευρύτατες ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις από τον πρόεδρο Μούρσι και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.