“Οι συνεχιζόμενες εντατικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης λογικά θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί πως εφαρμόζονται οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ωστόσο ο επόμενος γύρος χρηματοδότησης της χώρας εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του αποτελέσματος του προγράμματος επαναγοράς ελληνικού χρέους. Μια εθελοντική επαναγορά θεωρείται από την Ευρωζώνη ότι θα βοηθήσει στη μείωση του λόγου του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ, επιτρέποντας την αποδέσμευση της δόσης. Επί του παρόντος, το αποτέλεσμα του buyback -και η τελική απόφαση για την επόμενη δόση- παραμένει αβέβαιο. Σε κάθε περίπτωση καθίσταται ολοένα πιο σαφές πως ουσιαστική πρόοδος στο μέτωπο της βιωσιμότητας του χρέους μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της επιστροφής στην ανάπτυξη”, σημειώνει το IIF σε Δελτίο Τύπου, με το οποίο καλωσορίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup για την Ελλάδα.
 
“Αν παρατηρήσεις τα διαφορετικά στοιχεία του πακέτου χρηματοδότησης, η περίπτωση του buyback δεν είναι και η πιο ελκυστική”, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του IIF, Charles Dallara.
 
Νωρίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε ότι το πρόγραμμα buyback πρέπει να είναι επιτυχές προκειμένου το ίδιο να συνεχίσει να χρηματοδοτεί πλήρως το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Το IIF ωστόσο εκτιμά πως το σχέδιο επαναγοράς του χρέους που διακρατούν οι ιδιώτες πιστωτές ίσως να μην είναι η καλύτερη λύση, δεδομένου ότι περίπου τα 2/3 του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα.
 
Σύμφωνα με τον Dallara, παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές μείωσαν το χρέος της Ελλάδας κατά περισσότερα από 100 δισ. ευρώ το Μάρτιο “η χώρα βρίσκεται υποτιθέμενα σήμερα σε χειρότερη θέση από ποτέ όσον αφορά τη βιώσιμοτητα του χρέους. Δεν μπορείς να χρησιμοποιείς μικρό ΄τσεκούρι΄ για να μειώσεις ένα βουνό χρέους και μετά να περιμένεις ότι θα σε οδηγήσει στην ανάπτυξη”.
 
Ο Dallara προτείνει αντ΄αυτού να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην αποκατάσταση της ανάπτυξης μέσω των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, υποστηρίζοντας πως τα όποια κεφάλαια, πέραν αυτών που θα καλύψουν τις ανάγκες του προϋπολογισμού, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την τόνωση της οικονομίας. “Υπάρχουν περισσότερα από 10 δισ. ευρώ που χρειάζεται να διοχετευτούν μέσα από το σύστημα στα επενδυτικά projects”, είπε.